Belgia va livra Ucrainei avioane de vânătoare F-16

Belgia va livra Ucrainei avioane de vânătoare F-16

Belgia va livra Ucrainei avioane de vânătoare F-16, urmând exemplul Olandei, a anunțat miercuri ministrul apărării de la Bruxelles, Ludivine Dedonder, potrivit dpa.

Piloții ucrainenii au început să se antreneze pe F-16 FOTO ARHIVĂ

Dedonder a făcut anunțul într-un interviu acordat televiziunii belgiene RTL, cu ocazia vizitei la Bruxelles a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Se prevede ca avioanele să fie transferate începând din 2025, când Belgia va primi aeronave F-35 mai moderne, a spus Dedonder, fără a preciza numărul de F-16 vizat.

Anterior anunţului Belgiei, aliaţii promiseseră deja Ucrainei peste 50 de avioane pentru apărarea împotriva agresiunii ruse, însă calendarul livrărilor nu este clar. Mai multe state au oferit şi programe de instruire pentru piloţii ucraineni.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov declara luna trecută că se aşteaptă ca până în primăvara viitoare forţele aeriene ucrainene să poată folosi în război împotriva Rusiei avioane de vânătoare F-16.

Conform unei surse militare, piloţii ucraineni deja formaţi pe alte avioane de vânătoare, cum ar fi cele ruseşti MiG-29 sau SU-27 aflate în dotarea armatei ucrainene, ar avea nevoie de circa patru luni numai pentru însuşirea noţiunilor de bază ale pilotării avionului F-16, dar Ucraina ar avea şi opţiunea contractării unor piloţi străini deja formaţi.

Miercuri miniştrii apărării din NATO s-au întrunit la Bruxelles în cadrul unei reuniuni de două zile care are pe agendă continuarea sprijinului pentru Kiev, precum şi diferite provocări la adresa securităţii, inclusiv actuala izbucnire de violenţă din Orientul Mijlociu

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns miercuri la sediul NATO într-o vizită-surpriză și va participa pentru prima dată dată în persoană la Consiliul Nato-Ucraina.

Ministerul britanic al Apărării a anunțat un nou sprijin pentru Ucraina, în valoare de peste 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), inclusiv sisteme de deminare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat