Ben Shelton, puștiul-minune de la Australian Open: Povestea americanului, demnă de Hollywood

Ben Shelton, puștiul-minune de la Australian Open: Povestea americanului, demnă de Hollywood

De 20 de ani așteaptă americanii un nou triumf, în proba de simplu, la masculin, la un Grand Slam. Iar acum, la Melbourne, speranțele lor sunt mai mari ca oricând.

Ben Shelton, zâmbetul tenisului la Australian Open 2023. FOTO: Facebook

E și logic să fie așa, când ne uităm pe tabloul sferturilor. Aici, trei dintre cei opt jucători rămași în competiție provin din SUA. Și având în vedere că doi dintre ei se vor înfrunta în meci direct, americanii vor avea, garantat, un reprezentant în semifinale. Care va fi la doi pași de câștigarea trofeului. Ar fi o premieră după două decenii pentru Statele Unite, țară care a dat ultimul campion de Grand Slam, la US Open 2003. Atunci, Andy Roddick a ridicat trofeul deasupra capului, acesta fiind singurul său titlu major din carieră.

La această ediție de la Australian Open, americanii au descoperit o stea a tenisului care e comparat chiar cu Roddick. Vorbim despre puștiul Ben Shelton (20 de ani). În ultimul clasament din 2022, jucătorul născut în Atalanta, de 1,93 de metri, abia intrase în Top 100, pe locul 96 ATP. Acum, după patru victorii pe tabloul de la Australian Open, cu Zhang (96 ATP), Jarry (154 ATP), Popyrin (113 ATP) și Wolf (67 ATP), Shelton a înregistrat deja o urcare spectaculoasă în clasamentul live, actualizat în timp real. Aici, americanul e pe 43 ATP, atingând cea mai bună clasare din carieră. Și atenție: această urcare de 46 de locuri a fost obținută în primul său turneu disputat în afara granițelor Statelor Unite!

Ajutat și de noroc

Deși impresionant, parcursul de până acum al lui Shelton, la Melbourne, a fost influențat și de noroc. Pentru că, pe partea sa de tablou, favoriții au căzut pe capete. Așadar, în loc să dea de Kecmanovic (27 ATP) în turul II, Ben a jucat cu Jarry, iar apoi, în turul III, în loc de Fritz (9 ATP), Popyrin i-a ieșit în cale. Iar pentru un loc în semifinale, tânărul de 20 de ani putea să dea de Zverev (13 ATP), însă cum neamțul a pierdut în turul II, între Shelton și un loc în penultimul act stă un adversar mult mai accesibil, conaționalul său, Tommy Paul (35 ATP).

Și, totuși, dincolo de noroc, Ben Shelton și-a câștigat prezența în sferturi și datorită unui joc de calitate. De altfel, înainte de Australian Open 2023, el dăduse niște semne clare în ceea ce privește potențialul său. Între octombrie și noiembrie 2022, el a cucerit trei titluri succesive în turneele Challenger din America, la Charlottesville, Knoxville și Champaign. Astfel, Ben Shelton a devenit cel mai tânăr jucător din istorie, cu trei trofee Challenger, cucerite în trei săptămâni! Până la această performanță, americanul bifase primul său succes în fața unui adversar de Top 5 mondial, la Cincinnati, în august 2022. Atunci, Shelton a apărut pe tablou datorită unui wild-card și, mai întâi, l-a învins pe Lorenzo Sonego (56 ATP la vremea repsectivă) pentru primul său succes cu un adversar din Top 100. O zi mai târziu, a venit și prima victorie cu un jucător de Top 5, 6-3, 6-3, cu Casper Ruud (locul 5 ATP în acel moment).

Datorită serviciului său puternic – viteza medie e de 202 kilometri la oră! – Shelton e comparat cu Roddick. Potrivit Eurosport, puștiul-minune de la Australian Open pune preț și pe educație. El urmează două cursuri online, în paralel cu cariera sa în circuitul ATP, de antreprenoriat și afaceri internaționale. „Deseori, am timp seara să învăț. Două cursuri reprezintă un program destul de lejer, așa că n-a fost o luptă prea mare“, a explicat Ben.

Australian Open 2023, simplu, masculin

Optimi

*Nishioka (33 ATP) – Khachanov (20 ATP) 0-6, 0-6, 6-7

*Hurkacz (11 ATP) – Korda (31 ATP) 6-3, 3-6, 2-6, 6-1, 6-7

*Tsitsipas (4 ATP) – Sinner (16 ATP) 6-4, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3

*Lehecka (71 ATP) - Auger-Aliassime (7 ATP) – 4-6, 6-3, 7-6, 7-6

*Shelton (89 ATP) – Wolf (67 ATP) 6-7, 6-2, 6-7, 7-6, 6-2

*Rublev (6 ATP) – Rune (10 ATP) 6-3, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6

*Bautista-Agut (25 ATP) – Paul (35 ATP) 2-6, 6-4, 2-6, 5-7

*De Minaur (24 ATP) – Djokovici (5 ATP) 2-6, 1-6, 2-6

Sferturi

*Khachanov (20 ATP) – Korda (31 ATP)

S-a jucat în noaptea de luni spre marți.

*Lehecka (71 ATP) - Tsitsipas (4 ATP)

Astăzi, după ora 12.00, Eurosport

*Djokovici (5 ATP) - Rublev (6 ATP)

*Shelton (89 ATP) - Paul (35 ATP)

Se vor juca, începând cu noaptea de marți spre miercuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...