Beneficiile murelor. Sunt pline de antioxidanți și vitamine

Beneficiile murelor. Sunt pline de antioxidanți și vitamine

Cu o culoare intensă de negru-violet, murele nu sunt doar extrem de delicioase, ci și bogate în fibre, vitamine și minerale. Iată de ce ar trebui să le treci pe lista ta de cumpărături.

O cană de mure conține aproape 8 grame de fibre. Foto: Arhivă

Pline de nutrienți

O singură cană de mure conține aproape 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă 28,5% din doza zilnică recomandată. O dietă bogată în fibre poate fi benefică pentru sănătatea intestinală și poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva afecțiunilor digestive, precum cancerul de colon și diverticulita, conform Health.

Murele oferă, de asemenea, o serie de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, acid folic, mangan, vitamina K și magneziu.

O sursă bună de antioxidanți

Murele conțin o varietate de compuși vegetali care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi. Acestea sunt bogate în compuși fenolici, precum acidul elagic și quercetina, precum și în antociani, care dau murelor culoarea lor.

Consumul regulat de alimente bogate în antociani poate reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu stresul oxidativ, precum bolile de inimă și bolile neurodegenerative.

Pot scădea riscul de boli de inimă

Bolile de inimă reprezintă principala cauză a deceselor din România , cu un procent de 57%. Riscul de boli de inimă este determinat de mai mulți factori, inclusiv de cei genetici și de cei de risc, precum colesterolul ridicat și hipertensiune arterială.

Adoptarea unei diete bogate în alimente care asigură nutrienți cunoscuți pentru a proteja și susține sănătatea inimii, precum fibrele, antioxidanții, vitaminele și mineralele, poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă prin eliminarea anumitor factori de risc.

O analiză din 2021 a 59 de studii a evidențiat faptul că un aport ridicat de alimente bogate în antociani, inclusiv fructe de pădure, a fost asociat cu o reducere cu 17% a riscului de boli coronariene, cu o scădere cu 27% a riscului de apariție a bolilor de inimă și cu o scădere cu 9% a riscului de deces din cauza bolilor de inimă.

Profilul nutrițional

O cană de mure conține:

Calorii: 61.9

Carbohidrați: 13.8 g

Proteine: 2 g

Grăsimi: 0.7 g

Fibre: 7,63 g

Zaharuri: 7 g

Folat: 36 micrograme sau 9% din doza zilnică recomandată

Acid pantotenic: 0,397 miligrame sau 8% din doza zilnică recomandată

Vitamina C: 30,2 mg sau 34% din doza zilnică recomandată

Vitamina K: 28,5 micrograme sau 24% din doza zilnică recomandată

Magneziu: 28,8 mg sau 7% din doza zilnică recomandată

Mangan: 0,93 mg sau 40% din doza zilnică recomandată

Riscuri

Murele au un conținut ridicat de compuși numiți salicilați, un grup de substanțe chimice derivate din acidul salicilic. Unele persoane sunt sensibile la acești compuși și prezintă simptome precum nas înfundat și dureri abdominale.

Sensibilitatea la salicilați este mai frecventă la persoanele cu anumite afecțiuni medicale, inclusiv astm.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Ce știe? / Surprinzătoarea declarație a lui Rareș Bogdan despre Cozmin Gușă și George Simion

3 În două sate din România prețurile caselor sunt mai mari decât în București sau Corbeanca

4 Milionar în criptomonede răpit în București

5 Scârbit, Andrei Caramitru reacționează la atacurile aberante ale useriștilor după ce a îndrăznit să-l critice pe „Mesia neprihănitul”