Benjamin Netanyahu îşi intensifică atacurile împotriva anchetei care îl vizează

Benjamin Netanyahu îşi intensifică atacurile împotriva anchetei care îl vizează

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ameninţat cu o posibilă punere sub acuzare cu trei luni înainte de un scrutin cheie, a cerut luni seară să fie confruntat cu martorii care au depus mărturie împotriva lui în ancheta pentru corupţie care îl vizează, transmite AFP.

"Nu am nimic de ascuns. În această seară, cer să fiu confruntat cu aceşti martori, şi, din partea mea, vreau să fac acest lucru în direct, pentru ca publicul să vadă tot, să audă tot şi să ştie adevărul", a declarat Benjamin Netanyahu într-o scurtă alocuţiune televizată la începutul jurnalului de la orele 20.00 pe mai multe canale.

Prim-ministrul a mai făcut o cerere în acest sens pe lângă anchetatori, dar a fost respinsă.

"Voi contrazice toate declaraţiile lor, pentru că ştiu adevărul şi sunt convins 4.000%", a adăugat el.

Benjamin Netanyahu a făcut aluzie cu acest număr la "dosarul 4.000", în care poliţia caută să ştie dacă familia Netanyahu a încercat să îşi asigure o imagine pozitivă pe un site de informaţii în schimbul unor favoruri guvernamentale acordate unui mare grup de telecomunicaţii.

Cu trei luni înainte de alegerile anticipate, premierul duce o ofensivă contra investigaţiilor care îl vizează pentru presupusă corupţie mai mult decât împotriva adversarilor săi, o ameninţare redutabilă pentru viitorul său politic.

Dacă sondajele îl arată pe Benjamin Netanyahu favorit al alegerilor, o eventuală inculpare ar schimba complet datele problemei.

După luni de investigaţii care au ţinut opinia publică cu respiraţia tăiată, poliţia a recomandat punerea sub acuzare a lui Benjamin Netanyahu în trei afaceri de presupusă corupţie.

Benjamin Netanyahu a anunţat deja că nu va demisiona dacă va fi convocat la o audiere înaintea alegerilor.

"Nu lansezi o audiere dacă nu eşti capabil să închei ancheta înaintea alegerilor", a declarat el luni seară, considerând procedeul "nedrept".

Audierea prealabilă este o etapă crucială în procedura israeliană. Un individ are acolo o ultimă şansă de a convinge acuzarea să nu îl trimită în faţa unui tribunal.

Ministerul Justiţiei nu va reacţiona la fiecare punere sub semnul întrebării a activităţii sale din partea lui Benjamin Netanyahu în timpul anchetei, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al ministerului.

"Ancheta efectuată de procurorul general şi echipa sa într-un cadru profesional nu trebuie să se deruleze prin intermediul mass-media", a adăugat comunicatul, citat de AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a devenit interlopul Calu proxenetul șef din Tenerife. O fostă membră PRM, colegă de dosar

2 Șansele tancurilor rusești în fața celebrelor blindate americane M1 Abrams, care ar putea ajunge în Ucraina

3 Militarii ucraineni au distrus o stație radar de război electronic, care poate fi inclusă în categoria „arme valoroase ale armatei ruse”

4 Recucerirea Insulei Șerpilor de către Rusia - consecințe majore pentru România care poate deveni furnizor energetic inclusiv pentru Europa de Est

5 Ce urmează după referendumuri: Novorusia, proiectul care ar deveni realitate?