BERD a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei României în 2019

BERD a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei României în 2019

Economia românească ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 3,2%, faţă de un avans de 3,6% previzionat în noiembrie, arată cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pentru 2020, BERD se aşteaptă tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului României.

"Am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în acest an din cauza riscurilor crescute privind investiţiile, dar şi a înăspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobânda de referinţă în 2018, de la 1,75% la 2,50%) şi a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali", se arată în raportul BERD.

Rata şomajului, sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal şi stimulând creşterea salariilor. "La sfârşitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus în mod abrupt un set de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv în domeniul bancar, fonduri de pensii, energie şi telecomunicaţii. Deşi la sfârşitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din măsurile anunţate, încrederea investitorilor a fost afectată, cu un impact negativ aşteptat asupra activităţii economice în ansamblu", apreciază Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Instituţia avertizează că "s-au extins dezechilibrele macroeconomice, deficitul de cont curent urcând la 4,6% din PIB în 2018 (de la 3,2% din PIB în 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB în urma politicilor fiscale mai relaxate".

Inflaţia este de asemenea un motiv de îngrijorare pentru BERD, după ce în iunie 2018 a ajuns la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani şi peste ţinta BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. La finalul lui 2018 inflaţia s-a redus la 3,3%.

Printre aspectele pozitive, BERD subliniază că datoria generală guvernamentală este încă la un nivel scăzut după standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii