Bergodi, sufocat de atmosfera toxică de la Rapid: Culisele eșecului său de până acum în Giulești

Bergodi, sufocat de atmosfera toxică de la Rapid: Culisele eșecului său de până acum în Giulești

Cristiano Bergodi a tras lozul necâștigător la Rapid. Pentru a 3-a oară! Din păcate pentru el, în acest moment, el pare că are toate „ingredientele“ pentru „rețeta eșecului“.

Cristiano Bergodi, un antrenor sub presiune la Rapid

Și mai e un amănunt care întărește această impresie. Dincolo de conjunctura nefavorabilă a numirii sale pe banca giuleștenilor, nici Cristiano Bergodi nu e un genul de antrenor capabil să „supraviețuiască“ într-o asemenea atmosferă irespirabilă. CV-ul său de până acum arată că, de câte ori a ajuns la un club mare, cu pretenții, șederea sa pe bancă a fost de scurtă durată.

În primul rând, chiar la Rapid, în precedentele sale două mandate, în 2007 și în 2015, italianul a adunat un total de... 17 meciuri! Cu precizarea că, în 2015, el a „moștenit“ o echipă aflată cu un picior în „groapă“ și, cum n-a putut redresa corabia, de numele său s-a legat retrogradarea Rapidului. Dar dincolo de aceste experiențe nefaste în Giulești – acum se prefigurează alta! – Bergodi a rezistat foarte puțin și la alte grupări unde s-a aflat sub presiunea obținerii unor rezultate imediate. Iată cifrele sale:

*Steaua (actuala FCSB) – iulie – septembrie 2009, 13 meciuri (9 victorii, 2 remize, 2 înfrângeri).

*Universitatea Craiova (patronată de Mihai Rotaru) – mai – noiembrie 2020, 18 meciuri (14 victorii, 4 înfrângeri).

De remarcat că în CV-ul lui Bergodi apare și un mandat de 24 de meciuri la CFR Cluj, în perioada 2006-2007, însă înainte ca formația din Gruia să devină o forță pe plan intern. În rest, contractele de lungă durată din cariera lui Bergodi au fost la echipe mici, precum Modena (61 de meciuri, între 2010 și 2011), Voluntari (49 de meciuri, între noiembrie 2018 – ianuarie 2020) și Sepsi (84 de meciuri, între octombrie 2021 – iunie 2023). Cu ultima grupare, Bergodi a și cucerit trei din cele patru trofee din cariera sa de antrenor: două Cupe ale României (2022, 2023) și o Supercupă (2023). El mai are o cupă câștigată cu Rapid, în 2008.

A pierdut finala campionatului în Bănie

Un alt amănunt din care reiese că Bergodi nu e tocmai un expert al gestionării momentelor grele e legat de perioada Craiova. Aici, în 2020, în anul debutului pandemiei, italianul a înregistrat niște rezultate spectaculoase. Și a dus formația din Bănie până la un pas de câștigarea titlului!

La vremea respectivă, din cauza Stării de Urgență, play-off-ul s-a întrerupt vreo trei luni. La reluare, Universitatea Craiova și CFR Cluj au disputat „finala campionatului“ pe „Ion Oblemenco“, câștigătoarea urmând să primească trofeul. Din păcate pentru Bergodi, oltenii au ratat această șansă uriașă, deși au avut avantajul terenului propriu, dar și o adversară cu mulți jucători abia reveniți după infectarea cu SARS-CoV-2. CFR s-a impus cu 3-1 și a mai cucerit un titlu cu Dan Petrescu.

Șumudică, liber de contract, a devenit cel mai mare critic al Rapidului

Șumudică, liber de contract, a devenit cel mai mare critic al Rapidului

Șumudică, „analistul“ care „fierbe“

Așadar, Bergodi intră în categoria antrenorilor buni care însă au nevoie de liniște și timp pentru a-și pune amprenta asupra jocului echipei. Din păcate, ambele „ingrediente“ lipsesc la Rapid. Ceea ce a fost previzibil din momentul în care acționarii au refuzat numirea lui Marius Șumudică (52 de ani) după plecarea lui Adrian Mutu (44 de ani) la Neftchi Baku (Azerbaidjan).

De atunci, Șumudică, șomer și „fiert“, s-a transformat într-un factor perturbator pentru viața Rapidului. Dovadă și faptul că, duminică seară, după înfrângerea cu Petrolul, galeria a scandat înjurii la adresa președintelui Daniel Niculae (40 de ani), perceput ca omul care a împiedicat venirea lui Șumudică pe banca Rapidului. În plus, din postura de analist Digi Sport, Șumudică și-a făcut un obicei din a desființa jocul „feroviarilor“. Iată câteva dintre „analizele“ sale mai recente:

*Startul e dezastruos. Unde a fost jocul bun? Nu! Au jucat slab. În afară de o primă repriză cu Sepsi, celelalte reprize, foarte slabe toate. Rapidul bate pasul pe loc! Pierde puncte cu echipe de mijlocul clasamentului, puncte care vor conta în viitor. Cred că, la ce am făcut pentru Rapid, ca jucător și ca antrenor, am dreptul de a vorbi.

*Când faci 5-6 schimbări, pierzi vestiarul! Am anumite informații de acolo! L-au adus pe Borja Valle, care e un număr 10. Dacă nu poți să-l aduci la un nivel și să te folosești de el, e grav!

*Îi doresc domnului Bergodi să termine anul la Rapid, pe cuvântul meu, fără nicio ironie! Împreună cu această conducere să-și atingă obiectivele și anume locul 1-3 și câștigarea Cupei României. Ceea ce au promis! Vreau să mă bucur alături de ei! La petrecerea pe care o vor da, voi fi prezent, le strâng mâna tuturor și îi felicit din toată inima. Mă și vopsesc pe năsuc și mă duc ca un clovn! Promit!

Ladislau Bölöni

Ladislau Bölöni

Bölöni îl voia în stafful său

Un „certificat de garanție“ pentru calitatea antrenorului Cristiano Bergodi reprezintă faptul că acesta e foarte apreciat de Ladislau Bölöni (70 de ani). E știut faptul că actualul tehnician al lui Metz e un tip meticulos și exigent, dar și „zgârcit“ cu laudele. Chiar și așa, în iunie 2022, Loți a dezvăluit pentru „Adevărul“ că, în cazul în care ar fi preluat naționala României, ar fi vrut să-l coopteze pe Bergodi în planul său de reconstrucție.

Printre altele, voiam să formez o Comisie Tehnică autonomă de Federaţia Română de Fotbal. I-aş fi cooptat aici pe Cornel Dinu, pe Adrian Ilie, pe Victor Piţurcă şi pe Cristiano Bergodi. Sigur că mai erau candidaţi valoroşi, cum e Dan Petrescu sau Gică Hagi, dar ei sunt implicaţi în alte proiecte acum. Ca şi Bergodi, care e la Sepsi, dar el e excepţia, aş fi îndrăznit să-l abordez. Aş fi dorit ca, împreună cu aceşti băieţi, să facem o radiografie a fotbalului nostru actual, cu tot ce înseamnă plusuri şi minusuri. Ca să putem ataca apoi cealaltă problemă, şi anume, cum putem să scăpăm de minusuri“, ne-a spus Bölöni, la vremea respectivă, semn că fusese impresionat de cariera lui Bergodi, ca antrenor.

Mircea Lucescu

Mircea Lucescu

„Il Luce“ cere răbdare

Nu doar Bölöni a fost impresionat de munca lui Bergodi. Și Mircea Lucescu (78 de ani), prezent duminică seară în tribune la meciul cu Petrolul, a insistat că Rapid poate crește sub comanda italianului.

Mi se pare un scor nereal față de ce s-a întâmplat pe teren. E presiunea foarte mare la Rapid, iar ei au niște jucători care încă nu s-au adaptat condițiilor de aici, se vede asta. Suporterii trebuie să înțeleagă că au un antrenor foarte bun, cu o experiență bogată. Rapidul își poate reveni. Cu un astfel de public, cu un astfel de stadion, nu se poate să nu-și revină. Bergodi și-a demonstrat profesionalismul. Dar n-are ce face cu două autogoluri, a fost un ghinion teribil cu Petrolul“, a explicat „Il Luce“.

Rezultatele lui Bergodi în această vară

*Rapid – Sepsi 0-0

*U Cluj – Rapid 0-3

*Rapid – Botoșani 2-2

*Voluntari – Rapid 2-1

*Rapid – Petrolul 0-2

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat