Berlusconi îl propune pe Antonio Tajani în funcţia de premier al Italiei

Berlusconi îl propune pe Antonio Tajani în funcţia de premier al Italiei

Viitorul prim-ministru al Italiei ar trebui să fie Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European, a declarat joi fostul premier italian Silvio Berlusconi, citat de DPA.

Berlusconi conduce o alianţă conservatoare aflată în fruntea sondajelor de opinie în perspectiva alegerilor parlamentare din 4 martie, dar el personal nu poate deţine postul de prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă fiscală.

''Antonio Tajani ar fi o alegere foarte frumoasă pentru funcţia de prim-ministru'', a scris Silvio Berlusconi pe Twitter, unde a postat un interviu acordat RTL.

Declaraţia sa survine la trei zile după o întâlnire avută la Bruxelles cu Tajani şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Antonio Tajani, unul dintre fondatorii partidului Forza Italia, este 'foarte respectat în Europa', a spus în interviul citat fostul premier italian.

Deocamdată nu este clar dacă propunerea lui Silvio Berlusconi va fi susţinută de partenerii din alianţa conservatoare. Liderul partidului de extremă-dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini, propus la rândul său de Silvio Berlusconi pentru funcţia de ministru de interne, a avut recent divergenţe cu Berlusconi în legătură cu politica UE şi este probabil să îl considere pe Tajani prea moderat.

Formaţiunea Forza Italia s-a aliat cu Liga Nordului şi cu un alt partid de extremă-dreapta, intitulat 'Fraţii Italiei'. Blocul conservator este creditat în sondaje cu 37% din intenţiile de vot. Principalele contracandidate sunt Mişcarea Cinci Stele şi o coaliţie de centru-stânga dominată de Partidul Democrat (aflat la guvernare), fiecare dintre acestea fiind susţinută de 27% din electoratul italian, conform celor mai recente sondaje de opinie.

Silvio Berlusconi (81 de ani) a fost condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală în dosarul Mediaset, pedeapsă redusă ulterior la un an în urma unei amnistii, dar nu a fost încarcerat, legislaţia permiţându-i, având în vedere vârsta înaintată, să opteze pentru muncă în folosul comunităţii. În final, el şi-a ispăşit astfel pedeapsa ajutând o zi pe săptămână personalul unui azil de bătrâni. Între timp, parlamentul de la Roma a votat şi o lege anticorupţie care nu le permite celor condamnaţi definitiv la cel puţin doi ani de închisoare cu executare să candideze pentru o funcţie publică timp de şase ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

3 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”