Bica la ÎCCJ: Cred că sunt cel mai prost "infractor" din România; Videanu: Sunt nevinovat

Bica la ÎCCJ: Cred că sunt cel mai prost "infractor" din România; Videanu: Sunt nevinovat

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au terminat miercuri dosarul în care au fost trimiși în judecată fostul șef al DIICOT Alina Bica și fostul ministru Adriean Videanu, urmând ca sentința să fie anunțată pe 29 noiembrie.

* Procurorii cer în instanță pedepse maxime pentru Alina Bica și Adriean Videanu

În ultimul cuvânt în sala de judecată, Alina Bica le-a spus judecătorilor că, probabil, este "cel mai prost infractor din România", idee reluată și la ieșirea din sediul instanței.

"De doi ani de zile, viața mea este răsturnată de jos în sus și am sperat că, măcar în ultimul ceas, voi beneficia de o urmă de corectitudine și de asumarea unor greșeli care au fost făcute. După povestea livrată de DNA, cred că sunt cel mai prost infractor din România, dacă sunt singura care și-a asumat activitățile infracționale, semnând documente și expunându-le public. Poate brevetez o nouă metodă: semnați ca să ajungeți infractori", a declarat Alina Bica.

Ea le-a explicat judecătorilor că, prin ordonanța de ridicare a sechestrului pus pe acțiunile lui Videanu, a încercat să facă un act de dreptate și nu înțelege unde este reaua-credință.

Bica a spus că modul în care DNA a prezentat probele împotriva ei este o "poveste de cancan".

La rândul său, Adriean Videanu a declarat că este nevinovat și are un sentiment de teamă și îngrijorare atunci când citește acuzațiile pe care i le aduce DNA.

Videanu a adăugat că, în urma acestui dosar, societatea sa — Titan Mar — a fost nevoită să dea jumătate din angajați afară și a lăsat "trist" orașul Simeria.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a cerut judecătorilor condamnarea Alinei Bica la o pedeapsă maximă pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu și două infracțiuni de favorizarea făptuitorului. De asemenea, procurorul a solicitat aplicarea unei pedepse maxime, cu executare, și pentru fostul ministru Adriean Videanu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie 2015. Procurorii susțin că Alina Bica l-a ajutat pe Adriean Videanu "să-și pună la adăpost" acțiunile pe care acesta le deținea la SC Titan Mar SA, prin ridicarea abuzivă a sechestrului instituit de procurori în dosarul Romgaz. Videanu este cercetat în acest dosar alături de alte persoane pentru punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Potrivit DNA, pe 24 septembrie 2013, procurorul DIICOT Valentin Trif a dispus în dosarul Romgaz sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de Adriean Videanu până la concurența sumei de 277.000.000 lei, inclusiv asupra a 80 de acțiuni deținute de acesta la SC Titan Mar SA.

În perioada următoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu ar fi reușit să înstrăineze acțiunile pe care le deținea la Titan Mar SA, operațiune facilitată și de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru transformarea celor 80 de acțiuni nominative, pe care le deținea, în acțiuni la purtător.

DNA mai arată că, după ce a fost pus sub acuzare în dosarul Romgaz, Adriean Videanu a făcut mai multe plângeri la DIICOT împotriva instituirii sechestrului, toate fiind însă respinse.

Cu toate acestea, la data de 25 februarie 2014, procurorul-șef al DIICOT Alina Bica, deși nu avea competența, a admis o plângere depusă de Videanu și a dispus ridicarea sechestrului pe acțiuni.

"În motivarea soluției dispuse în mod abuziv, deoarece numita Bica Alina nu avea competența soluționării acestei plângeri, potrivit normelor de competență, a reținut și și-a însușit afirmațiile numitului Videanu Adriean — în sensul că nu mai era proprietar al acțiunilor la purtător la data când a fost instituit sechestrul asigurător și a ridicat măsura asigurătorie, favorizând persoana cercetată", se arăta într-un referat al DNA.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date și informații conform cărora nu mai deținea acțiunile din august 2012, împrejurare care nu era reală, arătau procurorii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Ucraina a umblat la „cutia cu maimuțe” pentru atacul din Crimeea? În cazul ăsta, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

3 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

4 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

5 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...