Biden a discutat cu Macron despre recenta sa vizită în China

Biden a discutat cu Macron despre recenta sa vizită în China

Preşedintele american Joe Biden a discutat joi cu omologul său francez Emmanuel Macron despre recenta vizită a acestuia în China, comentariile făcute recent de preşedintele francez cu privire la problema Taiwanului provocând critici în Europa şi Statele Unite, relatează AFP.

FOTO Getty Images

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri "au discutat despre recenta vizită a preşedintelui Macron în China şi despre eforturile lor continue de a promova prosperitatea, securitatea, valorile comune şi ordinea internaţională bazată pe statul de drept" în regiunea Asia-Pacific şi au "reafirmat importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan".

"Cei doi preşedinţi împărtăşesc aceeaşi dorinţă de a consolida cooperarea în curs şi de a sprijini dreptul internaţional, inclusiv libertatea de navigaţie, în întreaga regiune indo-pacifică", conform unui comunicat de presă al Palatului Elysée.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut Uniunii Europene să nu urmeze SUA sau China în chestiunea Taiwanului, refuzând "intrarea într-o logică de bloc contra bloc", într-un interviu apărut duminică, 9 aprilie, în cotidianul economic francez Les Echos."Cel mai rău lucru ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să îi urmăm pe alţii" în chestiunea Taiwanului "şi să ne adaptăm la ritmul american şi la suprareacţia chineză", a afirmat şeful statului francez în acest interviu acordat în timpul deplasării sale în China.

Totodată, Emmanuel Macron şi Joe Biden "au convenit asupra importanţei de a continua angajarea Chinei pentru a contribui "pe termen mediu la sfârşitul conflictului" din Ucraina, a informat joi preşedinţia franceză.

Parisul consideră că Beijingul are "un rol de jucat" în găsirea unei soluţii la războiul Rusiei din Ucraina de mai bine de un an, ca urmare a alianţei sale cu Moscova.

"Preşedintele Republicii a spus că o astfel de negociere ar trebui făcută cu respectarea dreptului internaţional şi a suveranităţii Ucrainei. A spus că doar ucrainenii pot decide. A încurajat China să joace un rol constructiv, în special având în vedere statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate", a amintit Palatul Elysée în această săptămână.

La Beijing, Emmanuel Macron a spus că se bazează pe omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a "face Rusia să îşi vină în fire". La sfârşitul acestei vizite, la începutul lunii aprilie, Palatul Elysée a asigurat că Xi Jinping a spus că este gata să lucreze cu Franţa "pentru a crea condiţiile pentru negocierile" între Moscova şi Kiev."Parametrii" acestei iniţiative urmează să fie definiţi în cadrul dialogului strategic franco-chinez, condus, de partea franceză, de Emmanuel Bonne, consilier diplomatic al preşedintelui Macron, şi, de partea chineză, de diplomatul de rang înalt Wang Yi. Următoarea sesiune a acestui dialog este programată să aibă loc în vara acestui an, potrivit Parisului.

Potrivit comunicatului de presă francez, preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron "au discutat şi despre situaţia extrem de îngrijorătoare din Sudan".

Totodată, şeful statului francez şi-a reafirmat, în conversaţia telefonică cu omologul american, dorinţa de a vedea cum europenii continuă "să se rearmeze pentru a-şi asuma responsabilităţile în împărţirea sarcinilor securităţii transatlantice", a informat Palatul Elysée în comunicatul de presă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”