Biden ar urma să meargă în Israel: „Ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o mare greșeală”

Biden ar urma să meargă în Israel: „Ocuparea Fâșiei Gaza ar fi o mare greșeală”

Președintele american Joe Biden ia în considerare să meargă în Israel, transmite Associated Press, citând un înalt oficial american. În același timp, ministrul de Externe de la Tel Aviv transmite Vaticanului că ”se așteaptă să fie mai atent la suferința israelienilor”, iar președintele Mahmoud Abbas spune că Hamas nu îi reprezintă pe palestinieni”.

Ora 07:00 Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că acţiunile şi politicile grupării islamiste Hamas nu reprezintă poporul palestinian, potrivit agenţiei oficiale de presă WAFA, citate de Reuters, transmite News.ro.

Într-o convorbire telefonică cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, Abbas a mai spus că Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei este „singurul reprezentant legitim al poporului palestinian”, potrivit WAFA.

  • ”Preşedintele a afirmat că respinge uciderea civililor de ambele părţi şi a cerut eliberarea civililor, prizonierilor şi deţinuţilor de ambele părţi”, a adăugat agenţia de presă.

Ora 06:45 Ministerul israelian de Externe a transmis Vaticanului că se aşteaptă „să fie mai atent la suferinţa israelienilor”. Într-o convorbire telefonică, ministrul de externe al ţării a cerut o condamnare clară din partea Vaticanului a terorismului împotriva israelienilor şi a reiterat dreptul Israelului de a se apăra, relatează Times of Israel, citat de News.ro.

Duminică, în timpul discursului său săptămânal din Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a cerut crearea unor coridoare umanitare pentru a-i ajuta pe cei care se află în prezent sub asediu în Gaza şi a cerut, de asemenea, eliberarea ostaticilor deţinuţi în prezent de Hamas. Pledoaria sa a venit în momentul în care Israelul se pregăteşte de o ofensivă terestră în Gaza.

Ora 06:30 Preşedintele Joe Biden ia în considerare o călătorie în Israel în următoarele zile, dar nu a fost finalizată nicio deplasare, a declarat duminică un înalt oficial al administraţiei SUA, potrivit AP, citat de News.ro. Ar fi un simbol puternic de simpatie şi sprijin în urma atacului brutal al Hamas.

O astfel de deplasare ar fi o şansă pentru Biden de a asigura personal poporul israelian că Statele Unite îl sprijină ferm. Dar ar veni pe fondul temerilor tot mai mari că o acţiune israeliană iminentă în Gaza ar putea declanşa un război mai amplu cu consecinţe umanitare devastatoare.

Prezenţa lui Biden ar putea fi considerată o mişcare provocatoare de către principalul sponsor al Hamas, Iranul.

Biden spune că Israelul trebuie să elimine Hamas, dar ocuparea Gazei ar fi o „mare greșeală”.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat