Biden face uz de dreptul de veto şi respinge o lege promovată de republicani

Biden face uz de dreptul de veto şi respinge o lege promovată de republicani

Joe Biden a făcut uz luni pentru prima dată de vetoul prezidenţial, respingând o lege prezentată de opoziţia republicană limitând investiţiile responsabile în fondurile de pensii, notează AFP.

FOTO Profimedia

Textul adoptat de Congres prevede să interzică administratorilor de fonduri de pensii să ia în considerare criteriile de mediu, sociale sau de guvernanţă (ESG) în deciziile lor financiare.

Această interdicţie ameninţă "economisirea pentru pensie, făcând ilegală luarea în considerare a factorilor de risc", a declarat preşedintele Statelor Unite într-un comunicat.

"Cine vă gestionează pensia ar trebui să fie în măsură să vă poată proteja economiile câştigate cu greu, indiferent dacă îi place sau nu lui Marjorie Taylor Greene", a spus Joe Biden, făcând aluzie la o membră a Congresului din partea aripii celei mai dure a dreptei americane.

Votând acest text, republicanii au denunţat o postură ideologică.

După anunţul vetoului, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, l-a atacat pe Joe Biden "care vrea ca Wall Street să folosească banii câştigaţi cu greu de voi nu pentru a face să vă crească economiile, ci pentru a susţine un program politic de extremă stângă".

Republicanii au reuşit să adopte această lege datorită majorităţii lor foarte reduse în Camera Reprezentanţilor. Textul fusese adoptat şi în Senat, totuşi sub controlul democraţilor, datorită sprijinului din partea a doi senatori ai partidului prezidenţial şi absenţei altor trei la vot.

Republicanul Andy Barr, autorul legii, a estimat că măsura luată în vizor "politiza fondurile de pensii ale americanilor şi le punea pensiile în pericol".

Casa Albă a indicat imediat că Joe Biden va uz de dreptul său de veto.

Acest text, ţintind o măsură pusă în aplicare de Departamentul Muncii al SUA în ianuarie, a fost, de asemenea, criticat pe scară largă de organizaţiile de mediu.

"A împiedica oamenilor să ia în considerare riscurile financiare legate de schimbările climatice, ale căror efecte deja simt, nu va servi decât la subminarea economiilor lor", a denunţat una dintre acestea, Sierra Club.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...