Biden ia un uşor avans în Georgia, care l-ar putea apropia la un vot electoral de Casa Albă

Biden ia un uşor avans în Georgia, care l-ar putea apropia la un vot electoral de Casa Albă

Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, a luat un uşor avans, de 917 voturi, în faţa rivalului republican Donald Trump în statul disputat Georgia pentru prima dată vineri dimineaţă, apropiindu-se şi mai mult de un mandat la Casa Albă, transmite Reuters.

Conform majorităţii reţelelor de televiziune, Biden conduce cu un scor de 253 la 214 în ce priveşte voturile din Colegiul Electoral care va stabili în final învingătorul acestor alegeri.

Câştigarea celor 16 voturi electorale oferite de Georgia l-ar plasa pe fostul vicepreşedinte democrat la o diferenţă de doar un vot faţă de pragul de 270 necesar pentru a-şi asigura preşedinţia.

Biden poate câştiga Casa Albă dacă învinge în Pennsylvania sau, alternativ, în două din trioul Georgia, Nevada şi Arizona.

Calea cea probabilă de victorie pentru Trump pare să se îngusteze tot mai mult, preşedintele actual având nevoie să-şi păstreze avansul în Pennsylvania şi Georgia şi să-l depăşească pe Biden fie în Nevada, fie în Arizona.

Vineri dimineaţă, Biden a preluat conducerea cu 917 voturi în Georgia, unde numărarea buletinelor continuă.

Schimbarea situaţiei în Georgia a intervenit la câteva ore după ce Trump a apărut într-o conferinţă de presă la Casa Albă pentru a acuza, fără dovezi concrete, că i 'se fură' alegerile.

Avansul său s-a redus constant în Georgia - un stat din sud care nu a mai votat din 1992 pentru un candidat democrat - pe măsură ce au fost numărate voturi restante, multe din fiefuri democrate precum Atlanta.

Secretarul de stat din Georgia a declarat joi seara că mai erau de numărat în jur de 14.000 de buletine.

Acestora li se adaugă voturi ale personalului militar, rezidenţilor din străinătate şi voturi provizorii din ziua scrutinului ale unor alegători care au avut probleme cu înregistrarea sau identificarea.

Biden reduce constant din avantajul oponentului său şi în Pennsylvania, unde vineri dimineaţă mai era în urmă cu 18.000 de voturi, dar diferenţa era de aşteptat să scadă dat fiind că multe buletine restante provin din zone democrate.

Biden păstra de asemenea avantaje strânse în Arizona and Nevada. În Arizona, avansul său s-a redus la circa 47.000 de voturi, iar în Nevada democratul conducea cu 11.500 de voturi.

În timp ce toată ţara aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele finale, oficialităţi din Georgia şi Pennsylvania s-au declarat optimiste că numărarea voturilor se va încheia vineri, dar în Arizona şi Nevada se aşteaptă ca aceasta să mai dureze câteva zile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro