Biden: Nicio companie americană nu trebuie să obţină profit din pandemie sau din acţiunile lui Putin

Biden: Nicio companie americană nu trebuie să obţină profit din pandemie sau din acţiunile lui Putin

Preşedintele american Joe Biden a promis joi să uşureze povara gospodăriilor confruntate cu creşterea preţului la combustibil, anunţând o contribuţie fără precedent din rezervele strategice ale ţării, relatează AFP.

Subliniind că o creştere a producţiei de petrol va necesita "luni", el a spus într-un discurs la Casa Albă că un milion de barili vor fi injectaţi pe piaţă în fiecare zi în următoarele şase luni, respectiv "peste 180 de milioane de barili".

"Este vorba despre o tranziţie pe timp de război", a subliniat el, "în scopul creşterii aprovizionării cu petrol până când producţia accelerează mai târziu în cursul anului".

"Vom utiliza veniturile din vânzarea de petrol pentru a reaproviziona rezervele strategice", a explicat preşedintele american, dând asigurări că SUA vor fi astfel "gata să facă faţă viitoarelor urgenţe".

El a criticat de asemenea companiile petroliere, care "stau pe beneficiile lor record" în loc să sporească producţia pe teritoriul american.

"Nicio companie americană nu trebuie să obţină profit din pandemie sau din acţiunile lui Vladimir Putin pentru a se îmbogăţi pe cheltuiala familiilor americane", a spus el.

Preşedintele democrat de 79 de ani încearcă de la începutul invaziei din Ucraina să dea vina pentru creşterea inflaţiei, inclusiv a costurilor energetice, pe omologul său rus Vladimir Putin, chiar dacă creşterea preţurilor a început anterior.

Această retorică nu pare însă să-i convingă pe americani, în condiţiile în care se apropie alegerile legislative din toamnă care ameninţă să reducă mult capacitatea de acţiona a preşedintelui democrat pentru restul mandatului, notează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...