Bihor: 11 victime după furtuna de la Bulz - stabilizate; un singur bărbat - în stare gravă

Bihor: 11 victime după furtuna de la Bulz - stabilizate; un singur bărbat - în stare gravă

Starea uneia dintre cele 12 victime înregistrate după furtuna de duminică seara este gravă, un bărbat, de 23 de ani, celelalte 11 persoane fiind stabilitate, cu leziuni ce nu le pun viața în pericol, a declarat luni Alexandru Mateoc, medic specialist UPU-SMURD Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

În prezent, doar șapte victime mai sunt internate, pentru supraveghere, la Spitalul Județean de Urgență Oradea.

"În UPU am primit un total de 12 victime, dintre care una în stare gravă, cod roșu, un tânăr de 23 de ani, cu traumatism cranio-cerebral sever, în comă, care a fost operat în cursul nopții, momentan cu un prognostic rezervat. Alte cinci victime, cod galben, cu traumatisme la nivelul capului și toraco-abdominale care nu pun viața în pericol, stabile hemodinamic și respirator. Șase victime, cod verde, au contuzii ușoare. În momentul actual, în Spitalul Județean mai avem internate șapte victime dintre care un minor. Starea copilului este bună. Ceilalți la fel, stabilizați hemodinamic și respirator, sunt reținuți pentru supraveghere", a declarat dr. Alexandru Mateoc.

Acesta a precizat că, în cursul nopții, la nivelul spitalului s-a declanșat planul alb, toți medicii fiind chemați de acasă, adică 14 medici de la UPU, plus cei de pe secții, 20, și alți 50 de asistenți, infirmiere, brancardieri.

Potrivit inspectorului șef al ISU Bihor, Sorin Caba, bărbatul decedat duminică seara, în mașina peste care căzuse unul dintre arborii prăbușiți, a fost un orădean, în vârstă de 37 de ani, fiind singurul caz de deces în urma vijeliei de tip tornadă care a doborât 11 arbori groși peste un camping din localitatea Bulz.

Caba a refăcut filmul evenimentelor de duminică seară, când ISU Bihor a declanșat planul roșu de intervenție , după anunțul la 112, de la ora 21.20, privind copacii căzuți peste un camping.

"În total, au fost 17 victime, dintre care patru s-au prezentat cu mijloace proprii la unitatea de primiri urgențe din Huedin. Unul a decedat, restul de 12 au ajuns la spitalul orădean. Dar a fost și o șansă, pentru că la acea oră încă nu erau în corturi toți cei campați acolo. Cu siguranță, victimele ar fi fost mult mai numeroase dacă ar fi fost cu toții în corturi", a precizat colonelul Caba.

Inspectorul șef a mai precizat că a numărat 11 plopi, foarte înalți, cu un diametru de peste un metru și jumătate, care au fost smulși din rădăcini.

"A fost o furtună violentă. Acel șir de plopi era relativ izolat față de alte pâlcuri, astfel încât vântul puternic, o dată doborând unul sau doi dintre ei, practic au căzut precum un castel de cărți", a subliniat Caba.
Intervenția plan roșu a fost realizată de toate echipajele SMURD din Bihor, trei echipaje de la Cluj, 19 autospeciale al ISU Bihor, atât de descarcerare, cât și echipaje de transport, în total fiind 60 de ofițeri și subofițeri care au acționat la Bulz.

O informație preliminară, care a presupus un eveniment tragic și în localitatea Bratca, i-a determinat pe salvatori să se organizeze pe două direcții, în localitatea Bulz și pe zona Bratca, la un alt camping. Mai multe echipaje de căutare au fost detașate în misiunea Bratca, inclusiv cu bărci. Informația a fost infirmată, astfel încât pompierii s-au concentrat pe acțiunea de la Bulz.
La fața locului, au fost descoperiți mai mulți arbori prăbușiți peste mașini și corturi. Resursele de salvare au venit treptat la fața locului, totalizând în final 19 echipaje, la care s-au adăugat cele trei de la Cluj.

'Resursele au fost suficiente pentru această intervenție. Din fericire, față de primele victime găsite, căutările nu au mai descoperit și altceva. Am primit sprijin din partea primăriei din Bulz, primarul și viceprimarul su fost prezenți la fața locului. Întreaga activitate la fața locului a fost coordonată de prefectul județului, care a primit periodic informațiile pe care le-am avut", a spus șeful ISU Bihor.

AGERPRES/(A-autor: Eugenia Pașca, editor: Diana Dumitru, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?