Bihor: Expoziție de struguri din soiuri nobile, cu degustare, în premieră în județ (GALERIE FOTO)

Bihor: Expoziție de struguri din soiuri nobile, cu degustare, în premieră în județ (GALERIE FOTO)

Bihorenii care vor să își înființeze podgorii sau doar să cumpere câțiva butași de vie au posibilitatea, timp de trei zile, să vadă și să guste strugurii pe care îi vor obține, în cadrul unei expoziții cu 37 de soiuri, organizată în premieră în județ, în comuna Sînmartin.

'De obicei, oamenii văd o poză frumoasă, dar de fiecare dată ne întreabă ce gust au, ce culori pot avea, cât de mari se fac, pentru că sunt multe diferențe între soiuri. Și atunci ne-am gândit să facem o expoziție demonstrativă unde toți cei care vor să cumpere butași de viță de vie să poată compara produsul pe care îl vor obține, strugurii,' a declarat, pentru AGERPRES, Daniel Boța, administratorul unei firme din comuna Sînmartin.

Prezentarea în expoziție a celor 37 de soiuri de struguri este o noutate pentru județul Bihor, prin care organizatorul a urmărit să aducă produsul finit în fața clientului, pentru a-i ușura decizia de cumpărare la momentul plantării. Vizitatorii au posibilitatea să deguste strugurii, să noteze soiurile sau impresiile cele mai relevante legate de produs, să pună întrebări privind condițiile de plantare, atât personalului, cât și specialistului Mihai Cărbunar, din cadrul Facultății de Mediu din Oradea.

'Noi nu suntem producători, ci vindem butași de vie din soiuri nobile, altoite. În acest moment avem 37 de soiuri de struguri și am mai avut alte 25 de soiuri în august, soiurile timpurii. Majoritatea provin de la furnizori din Ungaria și o bună parte, 15 soiuri, provin din România. Noi recomandăm înlocuirea hibrizilor direct producători sau a butașilor proveniți din ei cu viță de vie nobilă, altoită, date fiind și avantajele rezistenței la boli și o productivitate mai mare,' a precizat Daniel Boța.

Pe lângă butașii cu rădăcină liberă, bihorenii pot cumpăra și viță de vie la ghiveci, de doi sau trei ani, aceasta din urmă urmând să producă struguri în anul următor.

În ultimii patru ani, de când activează mai intens în domeniu, administratorul a constatat că cele mai solicitate soiuri pentru cumpărare au fost cele de masă, cu fotografie frumoasă, spune el, 'pentru că poza vinde', știut fiind că, în general, soiurile cu struguri mari și cu poze frumoase se vând cel mai bine.

'Sunt foarte multe persoane care nu vor neapărat să își înființeze podgorii, să cultive vița de vie pe suprafețe foarte mari, dar sunt mulți amatori care vor să aibă în curte câteva rânduri de viță, până pe la 50 de butași, ca să producă struguri pentru consumul familiei. Noi îi sfătuim să cultive doar soiuri nobile, pentru că au din ce alege,' a menționat Daniel Boța.

Întrebat care sunt cele mai apreciate soiuri de masă, administratorul afirmă că acestea sunt foarte multe și depind de gusturile celor care le consumă. Există soiuri timpurii cu boabe mai mici, dar foarte aromate, precum Muscatul de august, apoi sunt cele cu gust neutru — soiurile cu boabe mari Italia, Eva — puțin tămâios, Victoria, foarte frumoase de pus la masă, sau Souvenir-ul care are o formă lunguiață a boabei, foarte decorativ. Muscatul Ottonel, deși aromat, se folosește mai mult pentru vin, dar se poate consuma și la masă.

Interesante sunt soiurile apirene, fără sâmburi, cu ciorchini mari, cum ar fi Crimson, Kis-Mis, Belgrad, soiuri deosebite. Pentru vin, se cumpără bine Tămâioasa românească, Rieslingul italian, Chasselas-urile — ce dau un vin nu neapărat de calitate foarte bună, dar ușor de produs și cu tratamente mai puține.

În ce privește prețurile, butașii cu rădăcina liberă costă cel mult 8 lei, iar cele la ghiveci între 12 și 25 de lei.

Profesorul Mihai Cărbunar a recomandat și el vița nobilă tuturor celor ce doresc să își cultive propria mică podgorie, chiar dacă e vorba de câte un fir-două de viță-de-vie în fața casei, pe lângă zidul însorit dintr-o curte interioară, sau dacă vor să înlocuiască din hibrizii producători cu soiuri de calitate.

'Trebuie ales un loc însorit, un teren ușor, să nu fie foarte argilos, să nu băltească apa și să își aleagă foarte bine soiul, pentru că sunt soiuri timpurii, medii și târzii. Cele foarte târzii merg numai în anumite condiții, obligatoriu în spații cu expoziție sudică. Este important să se cunoască apoi tratamentele necesare și tăierile,' a spus Mihai Cărbunar.

Expoziția cu struguri, cu degustare, dar și vânzare la kilogram, este deschisă vineri, sâmbătă și duminică, în comuna Sînmartin, în apropiere de municipiul Oradea, pe drumul către Băile Felix.

AGERPRES/(A-autor Eugenia Pașca, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”