Bihor: Managerul Spitalului Municipal Oradea cere ca medicamentul Favipiravir să fie decontat de CNAS şi disponibil în farmacii

Bihor: Managerul Spitalului Municipal Oradea cere ca medicamentul Favipiravir să fie decontat de CNAS şi disponibil în farmacii

Managerul Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, (unitate suport COVID), Laurenţiu Chiană, consideră că medicamentele antivirale, precum Favipiravir, ar trebui nu numai să fie prescrise de medicii de familie, dar să şi fie decontate de CNAS, cu posibilitatea de a fi ridicat din farmaciile cu circuit deschis, nu din spitale, unde presiunea ar fi mult prea mare.

"Sunt de acord cu iniţiativa ca medicii de familie să fie lăsaţi să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienţilor încă din faza incipientă a bolii. Ea funcţionează în alte ţări, cu menţiunea că trebuie să îi fie asigurat pacientului şi medicamentul antiviral, adică Favipiravir. Însă acesta ar trebui să fie trecut prin Casa de Asigurări şi să fie disponibil în farmaciile private, în circuit deschis. Atunci, într-adevăr, este o rezolvare", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Laurenţiu Chiană.

Potrivit acestuia, dacă medicamentul Favipiravir rămâne să fie eliberat pe reţetă doar din farmacia cu circuit închis a spitalelor, aşa cum prevede ordinul DSU, acest fapt este o presiune în plus pe tot ce înseamnă circuite, pentru pacienţi şi aparţinători, cât şi pentru spital în sine, pentru că va trebui să fie o gestiune separată pentru respectivul medicament.

Pentru a combate, încă de la primele simptome, efectele grave ale pandemiei, managerul afirmă că medicul de familie trebuie să poată să prescrie tratament antiviral, indiferent de tipul de asigurat, respectiv Casa Naţională, Casa judeţeană sau Casa OPSNAJ.

"Medicamentul antiviral, cum ar fi de exemplu Favipiravir, să poată fi prescris de medicul de familie şi aparţinătorul pacientului cu COVID să poată să ridice medicamentele din farmaciile cu circuit deschis. Astfel, dacă se asigură decontarea acestor medicamente prin Casa de Asigurări, ar scădea presiunea care ar putea să apară pe farmacia cu circuit închis a spitalelor care sunt dedicate tratării bolnavilor cu COVID", a subliniat managerul Spitalului Municipal. AGERPRES/(A - autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO Ultimele imagini cu Putin, la slujba de Paște...

5 O femeie indiană și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o la „relații sexuale împotriva naturii cu orice bărbat, femeie sau animal”