Bihor: Peste 3.400 de ucraineni au beneficiat de cazare în judeţ în ultimele luni

Bihor: Peste 3.400 de ucraineni au beneficiat de cazare în judeţ în ultimele luni

Peste 3.400 de refugiaţi ucraineni au beneficiat de cazare în judeţul Bihor de la debutul războiului în ţara vecină, iar în prezent, 384 de cetăţeni ucraineni sunt cazaţi în 29 de locaţii din judeţ, a informat, într-un comunicat, Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) Bihor.

Potrivit sursei citate, din totalul refugiaţilor ucraineni, 1.671 de refugiaţi ucraineni, din care 933 de adulţi şi 738 de minori, au beneficiat, de la deschiderea din 21 martie, de serviciile oferite prin Centrul de Asistenţă Umanitară pentru Refugiaţi Bihor, unde li se acordă sprijin atât la faţa locului, cât şi pe termen lung.

Serviciile sunt oferite de către reprezentanţii instituţiilor publice implicate în acest demers sub coordonarea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, ai organizaţiilor din cadrul Grupului de iniţiativă "Bihor pentru Ucraina", precum şi de voluntarii prezenţi în cadrul acestuia, unii dintre aceştia fiind chiar refugiaţi ucraineni.

Persoanele refugiate, sosite la Centru, au solicitat informaţii cu privire la cazare, transport, la modul de obţinere a permisului de şedere temporară, la servicii medicale, la posibilităţile de angajare, la măsurile de asistenţă socială etc, fiecare dintre acestea beneficiind de consiliere specializată şi de serviciile de care aveau nevoie. De asemenea, refugiaţilor veniţi la Centru le-au fost donate alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, iar copiilor, inclusiv cărţi potrivite vârstei, în limba ucraineană.

Centrul, operaţionalizat în urma deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor (CJSU), funcţionează sub coordonarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor (ISU Bihor) şi în colaborare cu CJCCI.

Totodată, pe lângă activităţile desfăşurate la nivelul judeţului Bihor în sprijinul cetăţenilor ucraineni, începând cu data de 1 martie, până în data de 22 mai, peste 200 de pompieri militari bihoreni au fost mobilizaţi în serii, în fiecare săptămână, în Sighetu Marmaţiei şi Siret, unde au desfăşurat misiuni de triaj, transport şi ajutorare a cetăţenilor ucraineni care au intrat în ţara noastră prin punctele de frontieră din localităţile menţionate.

Duminică, 22 mai, un nou schimb de pompieri bihoreni a sosit în Siret, unde continuă să le ofere refugiaţilor tot sprijinul necesar. AGERPRES / (AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”