Bihor: Şapte persoane salvate de pompieri din calea viiturilor

Bihor: Şapte persoane salvate de pompieri din calea viiturilor

Pompierii militari au salvat şapte persoane din calea viiturilor şi au desfăşurat, în noaptea de luni spre marţi, peste 30 de misiuni de evacuare a apei din curţi, case şi gospodării, în 13 localităţi bihorene afectate de ploile abundente, a informat marţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Crişana al judeţului Bihor.

Potrivit unui comunicat al ISU, acţiunile de evacuare a apei din gospodării continuă în localităţile Cuzap şi Voivozi, fiind reluate în cursul dimineţii de echipajele Detaşamentului de Pompieri Marghita, Gărzii Sălard şi Staţiei Săcueni.

În cursul nopţii trecute, de la ora 19,00 până la ora 3,00, ISU a primit peste o sută de apeluri de solicitare a intervenţiei. Cei 150 de pompieri implicaţi în misiuni au acţionat cu şase autospeciale de intervenţie cu capacitate de evacuare a apei, trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă, şase autocamioane de intervenţie, şapte motopompe şi cinci bărci.

De asemenea, echipajele de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Marghita au acţionat cu bărcile din dotare, pentru salvarea a şapte persoane (şase adulţi şi un minor).

Astfel, în Cuzap, au fost evacuate trei persoane, respectiv o femeie cu probleme medicale grave, care a fost asistată de echipajul de pompieri şi transportată ulterior la Voivozi, unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), dar şi un copil şi bunica acestuia, care după evacuare au fost transportaţi într-o zonă de siguranţă.

În Voivozi, au fost evacuate alte trei persoane, din care o femeie cu probleme medicale, care a fost predată ulterior unui echipaj al SAJ, o altă femeie, imobilizată la pat, care a fost predată unui aparţinător, şi o femeie peste care a căzut un perete, aceasta din urmă fiind asistată de echipajul de pompieri militari paramedici şi predată după evacuare, unui echipaj medical. Iar în Budoi, pompierii au evacuat din podul locuinţei, o femeie, transportând-o ulterior într-o zonă sigură la vecini.

Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Marghita, Gărzii de Intervenţie Sălard, Staţiei de Pompieri Ştei, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiei de Pompieri Aleşd, respectiv ai Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au evacuat apa din opt curţi, 23 de subsoluri şi două locuinţe, intervenţiile având loc în 13 localităţi: Budoi, Vărzarii de Sus, Voivozi, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău, Cărpinet, Beiuş, Leheceni, Peştiş, Aleşd, Cuieşd, Marghita şi Cuzap.

Ca urmare a avertizării meteorologice de Cod roşu emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru 30 de localităţi bihorene şi a avertizării hidrologice de Cod roşu, ce a vizat râurile Crişul Negru şi Crişul Pietros, şi pentru gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă produse pe timpul manifestării fenomenelor avertizate, la nivelul judeţului a fost activată grupa operativă a ISU Bihor, coordonată de inspectorul şef Caba Sorin, fiind activate şi instituţiile cu funcţii de sprijin şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă, sub coordonarea prefectului Dumitru Ţiplea.

Unităţile administrativ-teritoriale aflate sub incidenţa Codului roşu au fost avertizate şi solicitate să instituie permanenţa la primării şi s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Detaşamentului de Pompieri Marghita, Gărzii de Intervenţie Sălard, Staţiei de Pompieri Ştei şi Staţiei de Pompieri Săcueni.

În vederea avertizării oportune a populaţiei din zonele afectate, ISU a transmis două mesaje de înştiinţare prin aplicaţia informatică RO-ALERT. AGERPRES/ (AS- autor: Eugenia Paşca, editor: Anamaria Constantin, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…