Bill Clinton regretă că a convins Ucraina, în 1994, să renunțe la armele nucleare. „Mă simt groaznic”

Bill Clinton regretă că a convins Ucraina, în 1994, să renunțe la armele nucleare. „Mă simt groaznic”

Fostul președinte american Bill Clinton a vorbit într-un interviu despre rolul pe care l-a jucat în anul 1994 în a convinge Ucraina să renunțe la armele nucleare.

Bill Clinton și Vladimir Putin FOTO: Getty Images

În 1994, la Budapesta , Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite au salutat aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevedea că Ucraina nu mai posedă nicio armă armă nucleară şi că le va distruge pe toate cele de care dispune, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială.

Într-un interviu acordat RTE , fostul președinte american Bill Clinton spune că acel acord semnat de el cu Boris Elțin a fost încălcat de Vladimir Putin în anul 2014 când Rusia a invadat și anexat Crimeea.

"Știam că președintele Putin nu a susținut acordul pe care președintele Elțîn l-a semnat pentru a nu interfera niciodată cu granițele teritoriale ale Ucrainei - un acord pe care l-a făcut pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele lor nucleare”, spune Bill Clinton.

Mai mult, fostul președinte al SUA arată că ucrainenilor le-a fost frică atunci să renunțe la armele nucleare deoarece știau că acestea sunt singurele care îi protejează în fața unei „Rusii expansioniste”.

"Când i-a devenit convenabil, președintele Putin a rupt acordul și a luat mai întâi Crimeea. Mă simt groaznic, pentru că Ucraina este o țară foarte importantă. Simt o miză personală pentru că i-am determinat pe ucraineni să fie de acord să renunțe la armele lor nucleare ", a mai spus Bill Clinton.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…