Biriș (MFP): Cu formularul 088 de înregistrare în scop de TVA am trecut de la nimic la prea mult; lucrăm la modificarea formularului

Biriș (MFP): Cu formularul 088 de înregistrare în scop de TVA am trecut de la nimic la prea mult; lucrăm la modificarea formularului

Formularul de înregistrare în scop de TVA, 088, va fi modificat în aproximativ o săptămână, pentru că este excesiv și nu tratează cauza evaziunii fiscale, ci efectele ei, susține secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș.

"De ce avem formularul 088? Pentru obținerea codului de TVA, care, pe lângă obligații, oferă și un privilegiu. Acela de a colecta TVA în numele statului. Am susținut în timp necesitatea introducerii unui astfel de formular, dar nu m-am gândit la 088. Nu m-am gândit că o să trecem de la nimic la prea mult. (...) 088 s-a gândit ca instrument de combatere a evaziunii, dar cauza este în altă parte, la modul cum funcționează TVA în Europa", a explicat miercuri Biriș la forumul cu tema "Strategia de dezvoltare a României, regionalizare și convergența la euro", organizat de Profit.ro .

Potrivit acestuia, evaziunea fiscală pe TVA se ridică la 4 — 6 miliarde de euro pe an, de când România a intrat în Uniunea Europenă. "Cum se poate elimina acest lucru? Prin taxare inversă. Dacă avem un sistem care funcționează la achizițiile intracomunitare, dacă TVA este nul pentru business, de ce nu o facem în toate tranzacțiile. Dar noi punem costuri de genul 088 în sarcina firmelor, reducem competitivitatea businessului ca să reducem efectele, nu să eliminăm cauza evaziunii", a subliniat oficialul MFP.

Potrivi acestuia, România ar trebui să se implice mai mult în discuțiile cu privire la Directiva TVA la nivel european, pentru simplificarea și eficientizarea mecanismelor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA