Biriș despre proiectul de modificare a Codului Fiscal: îl susțin cu tărie chiar dacă, momentan, el trebuie "parcat"

Biriș despre proiectul de modificare a Codului Fiscal: îl susțin cu tărie chiar dacă, momentan, el trebuie "parcat"

Momentul și modul în care proiectul de modificare a Codului fiscal a intrat în atenția publicului, furia generată de înțelegerea greșită a măsurilor propuse, apropierea de alegeri au generat neîncredere în acest proiect în care eu cred și pe care îl voi susține cu tărie, chiar dacă pentru moment el trebuie "parcat", afirmă fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Gabriel Biriș, într-o postare pe pagina de Facebook.

"Astăzi îmi aduce aminte de un discurs pe care l-am ținut în urmă cu fix 3 ani, de la o tribună politică, aceea a unui partid cu care speram să putem aduce un suflu nou în politica romanească. Atunci vorbeam de măsuri de reformă a fiscalității pe baza unor principii în care cred cu tărie. Aceste principii au stat la baza proiectului de modificare a Codului fiscal pentru care am acceptat cu bucurie să mă alătur Guvernului Cioloș. Din păcate, momentul și modul în care acest proiect a intrat în atenția publicului, furia generată de înțelegerea greșită a măsurilor propuse, apropierea de alegeri, au generat neîncredere în acest proiect. Evident, am prezentat Premierului demisia mea. Este însă un proiect în care cred și pe care îl voi susține cu tărie, chiar dacă pentru moment el trebuie parcat. Pe lângă colegii din Guvern, lunile acestea mi-au confirmat ceva ce eu deja știam: în ministerul de finanțe sunt mulți oameni profesioniști, de bună credință, care pot ajuta într-un mod foarte eficient la găsirea și implementarea unor astfel de soluții. Acest proiect a însemnat un efort colectiv remarcabil, pentru care le mulțumesc. Acestă muncă nu trebuie irosită!", susține Gabriel Biriș.

Demisia din funcția de secretar de stat în Ministrul Finanțelor a fost anunțată la Palatul Victoria de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

"Ministerul Finanțelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal în raport cu politica acestui Guvern. Din păcate, domnul Biriș și-a depășit acest mandat și a lansat în spațiul public câteva propuneri pe care acest Guvern nu și le asumă. Acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe și impozite, nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajați, nici pentru angajatori. Persoanele fizice autorizate cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creștere a taxării, iar, în perioada următoare, MFP va pune în dezbatere publică niște modificări ale Codului fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfășurării activității economice", a declarat Iolu.

El a precizat că Biriș și-a depus demisia joi dimineață la Cancelaria prim-ministrului, iar premierul a acceptat-o.

Pintre cele mai importante modificări ale Codului Fiscal, prezentate recent de profit.ro, vizează contribuțiile sociale. Astfel, în cazul angajatului acestea ar urma să fie majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii ar putea fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii ar trebui să achite, potrivit proiectului citat, doar CAS pentru condiții deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuțiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut.

Potrivit lui Gabriel Biriș, proiectul nu a fost gândit să aducă mai mulți sau mai puțini bani la buget ci a fost gândit să pună ordine și să simplifice.

"Nu pomenim în acest proiect de nicio creștere de contribuții. Pentru angajați și angajatori în niciun caz nu vorbim de creșteri de taxe. Nu înseamnă nici un leu în plus sau în minus la cost (angajator-n.r.) sau la net (angajat-n.r). Să renunțăm la această ipocrizie — contribuțiile angajatului, ale angajatorului. Toate sunt contribuțiile angajatului", a explicat Biriș joi, la Digi24.

Potrivit acestuia, deși nu prevede încasarea mai multor bani la buget, modificarea este necesară pentru a putea fi introdusă plafonarea bazei de calcul a tuturor contribuțiilor sociale.

"Ca să poți să plafonezi, trebuie să unifici bazele, ca să unifici bazele, sunt necesare aceste modificări. (...) Această simplificare ajută la normalizarea pieței muncii și va ajuta, pentru că trebuie implementată", a adăugat Biriș.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a precizat miercuri, printr-un comunicat de presă, că nu are în vedere majorări de taxe și impozite în acest an, iar singurele măsuri care au fost și sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activității economice.

AGERPRES/ (AS — editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”