Biserica Ortodoxă a Ucrainei schimbă calendarul pentru a se distanța de Rusia. Va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie

Biserica Ortodoxă a Ucrainei schimbă calendarul pentru a se distanța de Rusia. Va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie

Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina a anunţat miercuri că a decis să treacă la calendarul în care Crăciunul este celebrat pe 25 decembrie, o decizie care o va ajuta să se distanţeze şi mai mult de Rusia. Crăciunul pe rit vechi era sărbătorit pe 7 ianuarie.

Biserica Ortodoxă ucraineană schimbă calendarul FOTO Facebook

Creştinii ucraineni, în majoritatea lor ortodocşi, au celebrat până acum Crăciunul pe erit vechi, alături de alte ţări predominant ortodoxe, precum Rusia, care a invadat Ucraina anul trecut. „Această chestiune beneficiază de un nou impuls, ca rezultat al agresiunii ruse”, au transmis reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU) într-un mesaj pe Facebook, prin care au anunţat renunţarea la calendarul iulian.

Astăzi, calendarul iulian este perceput ca fiind asociat cu cultura Bisericii Ruse”, au adăugat ei.

Principala Biserică Catolică din Ucraina, care revendică aproximativ 10% din totalu l credincioşilor ucraineni, a anunţat o modificare similară în februarie 2023. OCU a precizat că va folosi calendarul iulian revizuit începând de la 1 septembrie, data ce marchează începutul anului liturgic. Parohiile vor avea însă opţiunea de a celebra Crăciunul în funcţie de vechiul calendar iulian, dacă doresc să facă acest lucru.

Un sondaj guvernamental ucrainean realizat în decembrie 2022 a arătat că 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenţi sprijină „mutarea” sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie, arat Agerpres.

Ministrul ucrainean al Culturii şi-a exprimat şi el sprijinul pentru schimbarea calendarului, considerând că o astfel de modificare este „potrivită cu exigenţele timpurilor noastre şi ale opiniei publice”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /