Biserica Ortodoxă Română, amenințată de Moscova: Vor exista „consecințe grave”

Biserica Ortodoxă Română, amenințată de Moscova: Vor exista „consecințe grave”

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, întrunit marți în ședință la Moscova în frunte cu Patriarhul Chiril I, a amenințat Biserica Ortodoxă Română cu „consecințe grave”, fără a oferi detalii.

Patriarhul Chiril I FOTO EPA-EFE

Amenințarea formulată de Biserica Ortodoxă Rusă survine în contextul extinderii canonice a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și în Ucraina pe fondul invaziei ruse.

Mai exact, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse și-a exprimat „dezacordul puternic” față de deciziile Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind înființarea unei structuri în Ucraina și nerecunoașterea sancțiunilor anunțate împotriva preoților din Republica Moldova care au aderat la Mitropolia Basarabiei, din cadrul Patriarhiei Române, notează Europa Liberă.

Nemulțumiți de faptul că Biserica Ortodoxă Rusă sprijină invazia din Ucraina, unii preoți din Republica Moldova au decis să renunțe la structura bsiericească de la Chișinău aflată sub conducerea Moscovei și să treacă la Mitropolia Basarabiei.

Furios, Patriarhul Chiril I a anunțat o interdicție împotriva preoților respectivi de a sluji „până când nu se pocăiesc”. Biserica Ortodoxă Română consideră această interdicție drept „nulă și neavenită”.

În plus, Biserica Ortodoxă Română a înființat Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, dedicată comunității românești din țara vecină. Decizia survine în contextul în care ortodocșii ucraineni se îndepărtează tot mai mult de conducerea bisericească de la Moscova, inclusiv prin schimbarea datei tradiționale de sărbătorire a Crăciunului, adoptând ziua de 25 decembrie în detrimentul celei de 7 ianuarie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat