Bistrița-Năsăud: Anchetă la Colegiul "Andrei Mureșanu" în urma unui conflict în care ar fi fost implicată o elevă de etnie maghiară

Colegiul Național "Andrei Mureșanu" din Bistrița a declanșat o anchetă disciplinară în urma unui conflict în care ar fi fost implicată o elevă de clasa a V-a de la secția maghiară, care ar fi fost agresată verbal și fizic de doi colegi de școală.

Incidentul a fost făcut public de organizația UDMR Bistrița-Năsăud, care, prin intermediul unui comunicat de presă, a susținut că motivul agresiunii ar fi fost acela că fetița vorbea în limba maghiară.

"O elevă din clasa a V-a a Colegiului Național "Andrei Mureșanu" din Bistrița a fost agresată de doi colegi, joi, 21 septembrie, în pauza dintre orele de curs. Eleva vorbea în limba maghiară cu două colege în momentul în care doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceleași școli au agresat-o verbal și fizic. Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară. Uniunea Democrată Maghiară din România și organizația UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii", se arată în comunicatul Uniunii.

Directorul colegiului național bistrițean unde s-a produs incidentul, Iuliana Vlad, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că incidentul va fi analizat la începutul săptămânii în comisia de disciplină, dar a negat faptul că ar fi vorba despre un conflict interetnic.

"Este un fals conflict. A fost o ceartă între copii. Oricum, nu tolerăm violența între copii de niciun fel (...) La noi nu au existat și nu vor exista conflicte interetnice. La noi în școală, motto-ul este unitate în diversitate. Întotdeauna au fost relații bune între noi și secția maghiară, întotdeauna a fost armonie, copiii s-au jucat împreună. Este o anchetă în școală, bineînțeles. Eu am lipsit, sper că mâine voi ajunge în școală și este deja întrunită din prima comisia de disciplină, aceasta este procedura normală în școală. În astfel de situații, care pot să apară oricând între copii și de aceeași etnie, nu tolerăm și nu îi educăm în spiritul violenței în școală", a punctat Iuliana Vlad.

În cursul zilei de luni, elevii implicați în conflict și părinții lor vor veni la școală pentru a da explicații, urmând să fie luate măsuri în funcție de fapta săvârșită.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Monica Buboly, a precizat, pentru AGERPRES, că tot în cursul zilei de luni un reprezentant al instituției se va deplasa la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" pentru a analiza incidentul.

AGERPRES (A, AS — autor: Tina Țucui, editor: Cristina Tatu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

4 Femeia cu sârmă și-a șters postarea! Comentariile au rămas: „Mahalagioaică ordinară” „Mănânci căcat!”

5 Birchall o calcă-n picioare pe Dăncilă! Dezvăluiri despre prefăcătoria acestei pațachine sinistre, despre cum …

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend