Bistriţa-Năsăud: Podoabă pentru păr din aur, veche de peste 3.000 de ani, descoperită pe un teren agricol

Bistriţa-Năsăud: Podoabă pentru păr din aur, veche de peste 3.000 de ani, descoperită pe un teren agricol

Un obiect din aur, despre care se crede că ar reprezenta o podoabă pentru păr cu o vechime de peste 3.000 de ani, a fost descoperit pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud de un localnic al comunei Matei, care l-a predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), potrivit anunţului făcut vineri de instituţie pe pagina de Facebook .

"Descoperire întâmplătoare de mare valoare în Fântânele, comuna Matei! În data de 05 mai, un artefact din aur a fost predat instituţiei noastre. Obiectul a fost descoperit de către un bărbat din comună pe un teren arabil din satul Fântânele, la suprafaţa arăturii. Descoperirea pare a fi un inel de buclă, obiect folosit ca ornament pentru păr. Astfel de descoperiri sunt rare în judeţul nostru, arheologul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Dana Alexandra Valea, declarând că, la o primă analiză, inelul se încadrează tipologic în faza târzie a epocii bronzului (1400-1200 î.Hr.)", se arată în mesajul postat pe Facebook de DJC.

Artefactul a fost predat Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud pentru analize aprofundate.

În urmă cu aproximativ opt ani, pe Dealul Târgului de lângă municipiul Bistriţa a fost descoperit un alt artefact preţios, un vas cântărind puţin peste 320 de grame şi realizat din electrum - un aliaj natural din aur care conţine şi argint. A fost datat din epoca mijlocie a bronzului, ca aparţinând culturii Wietenberg, şi se crede că era folosit în ritualuri închinate zeilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu