'Black Panther', primul film proiectat în Arabia Saudită, după o interdicţie ce a durat 35 de ani

'Black Panther', primul film proiectat în Arabia Saudită, după o interdicţie ce a durat 35 de ani

Arabia Saudită va testa miercuri o primă sală de cinematograf prin intermediul unei proiecţii a filmului american "Black Panther", ce va avea loc în prezenţa unor profesionişti din industria cinematografică, înainte de deschiderea pentru publicul larg, în luna mai, a primelor cinematografe saudite după anularea unei interdicţii ce a durat 35 de ani, informează AFP şi Xinhua.

Acest regat ultraconservator, care s-a angajat într-o serie de reforme, a pus capăt la sfârşitul lui 2017 unei interdicţii de 35 de ani ce viza existenţa şi funcţionarea cinematografelor. Compania americană AMC Entertainment a obţinut prima licenţă pentru exploatarea sălilor de cinematograf în Arabia Saudită.

Într-un interviu acordat marţi seară pentru CNN, directorul executiv al AMC Entertainment, Adam Aron, a confirmat că primul film ce va fi proiectate pe marile ecrane saudite va fi "Black Panther".

Autorităţile locale au anunţat mai întâi că prima sală de cinema se va deschide miercuri, însă surse apropiate de guvern şi de mass-media locale au precizat că va fi vorba doar despre o proiecţie-test, ce va avea loc în noul cinematograf din cartierul financiar Regele Abdallah din Riad, iar cinematografele saudite vor fi deschise pentru publicul larg în luna mai.

"Va fi prima (proiecţie) dintr-o serie de teste, la care vor participa specialişti din industrie, care vor fi organizate (...) cu ocazia ultimelor pregătiri înainte de deschiderea cinematografelor pentru publicul larg", au explicat reprezentanţii Centrului de comunicare internaţională din cadrul Ministerului Informaţiei.

Adam Aron va asista şi el la proiecţia de miercuri. AMC Entertainment, cea mai mare reţea de cinematografe din Statele Unite, a semnat în luna decembrie un contract de intenţie cu Fondul suveran saudit pentru a construi şi a administra mai multe cinematografe în acest regat.

Potrivit Ministerului Informaţiei şi presei saudite, 350 de cinematografe, care vor avea 2.500 de ecrane, vor fi construite în mai multe oraşe din Arabia Saudită până în 2030.

Un plan pe termen scurt vizează inaugurarea unui număr de 40 de cinematografe în 15 oraşe saudite în următorii cinci ani.

Distribuitorii internaţionali au considerat acest regat drept ultima piaţă cinematografică de mari dimensiuni rămasă încă neexploatată în Orientul Mijlociu, în contextul în care Arabia Saudită are o populaţie de peste 30 de milioane de locuitori, dintre care majoritatea au vârste mai mici de 25 de ani.

AMC Entertainment va face concurenţă altor companii de renume, precum VOX Cinemas, principalul distribuitor de filme în Orientul Mijlociu, al cărui sediu general se află în Dubai.

Anularea interdicţiei cinematografelor din Arabia Saudită se înscrie în politica de deschidere pe plan internaţional a acestei ţări, iniţiată în ultimele luni de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, în pofida opoziţiei exprimate de mediile religioase conservatoare.

Autorităţile saudite au anunţat şi alte reforme, inclusiv dreptul femeilor de a asista la concerte, dar şi un plan ce vizează realizarea unor investiţii de 64 de miliarde de dolari în sectorul de divertisment din Arabia Saudită în următorii 10 ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Beatrice Mahler, primul medic care recunoaște oficial adevărul: Sunt 20.000 de cazuri pe zi, de 4 ori ma…

2 VIDEO Scursura TV / Dana Budeanu mai avea puțin și-l masturba live pe Ciutacu, de „indignare”

3 Rusia și SUA trimit nave de război în Marea Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”

4 Corectă întrebare pune Liviu Avram după scandalul regizat de directorul PSD de la Foișor

5 Așa o fi?