Blaga în instanță: Nu am făcut niciodată trafic de influență, acuzațiile sunt construcții SF

Blaga în instanță: Nu am făcut niciodată trafic de influență, acuzațiile sunt construcții SF

Vasile Blaga a declarat, miercuri, la Tribunalul București, că toate acuzațiile care i se aduc în dosarul în care este judecat pentru trafic de influență sunt "construcții SF", susținând că nu a primit "niciun cent" de la fostul primar Gheorghe Ștefan.

Vasile Blaga a dat o declarație completă în sala de judecată în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, fiind acuzat că ar fi primit 700.000 de euro de la o societate comercială, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte de la două companii naționale — Transelectrica și Teletrans.

Blaga a negat toate acuzațiile, susținând că nu a discutat niciodată cu fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan despre numirea unor persoane în conducerea Transelectrica și Teletrans.

"Arăt că nu am avut nicio legătură cu numirea unor personaje la conducerea Teletrans SA și Transelectrica SA, numiri care s-au făcut în mandatul de ministru al lui Adriean Videanu. Precizez că-l știu pe Gheorghe Ștefan din perioada când acesta era vicepreședinte al PDL. Nu-l știu pe Horațiu Berdilă. Nu am auzit de nicio firmă a acestuia. Cum puteam să fac trafic de influență pentru Berdilă, când eu nu îl cunosc? Nu am primit niciun cent nici de la Gheorghe Ștefan, nici de la Dan Grigoriu (...) Nu am făcut niciodată trafic de influență. Această construcție este SF", a spus Blaga.

El a adăugat că nu a avut vreo înțelegere cu Gheorghe Ștefan pentru numirile în funcțiile de conducere în companii naționale, în schimbul obținerii de bani pentru partid.

De asemenea, Blaga a pus la îndoială declarația dată de Gheorghe Ștefan la DNA, acesta din urmă având calitatea de denunțător în dosar.

"Cum pot să-l cred pe Gheorghe Ștefan că nu o știa pe Sanda Dean, fosta secretară a lui Traian Băsescu și Emil Boc? Lucra acolo din anul 2000. Gheorghe Ștefan zice că i-a dat banii lui Dan Grigoriu, care i-a dat apoi Sandei Dean. Ei spun că au pus banii în biroul meu. Sanda Dean nu a lucrat în Modrogan o secundă. Eu nu am mai avut birou din anul 2008 în Modrogan. Sunt numai contraziceri în declarațiile lor", a explicat Blaga.

Întrebat la proces cum se făceau numirile în funcțiile de conducere din ministere și companii naționale, Blaga a răspuns: "La fel ca și astăzi și la fel ca în țările din jur. Nu există o lege care să delimiteze clar nivelul din administrație care rămâne la schimbarea regimului de putere și care este partea care se schimbă".

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 8 august, când va fi audiat Gheorghe Ștefan.

Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

"În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale", afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

"Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să 'cotizeze' pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ștefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică spre diverse societăți indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", arată DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...