„Blestemul lunii august” al Moscovei s-a întors. Cum a ajuns războiul pe teritoriul Rusiei

„Blestemul lunii august” al Moscovei s-a întors. Cum a ajuns războiul pe teritoriul Rusiei

În anii trecuți, luna august a fost adesea tratată în Rusia cu prudență, chiar cu îngrijorare. Rușii vorbeau pe un ton șoptit despre „blestemul lunii august” pentru a explica numărul neobișnuit de mare de accidente mortale, atacuri teroriste sau conflicte. De mult timp, acest blestem pare să fi fost aproape uitat. Dar anul acesta, pare să se fi întors în forță.

FOTO: Pixabay

Pentru început, rușii sunt martori la o creștere masivă a atacurilor ucrainene care au adus războiul Kremlinului acasă, făcând Moscova să plătească un preț mare și dându-le rușilor obișnuiți o mostră a violențelor îngrozitoare pe care Ucraina le suferă din februarie anul trecut, relatează CNN.

În Marea Neagră, flotele militare și comerciale ale Rusiei au fost atacate de dronele navale ucrainene în această lună, amenințând rutele de aprovizionare și comerciale rusești.

Și în fiecare zi din august, mass-media a difuzat știri despre atacuri cu drone ucrainene la scară mică, dar neîncetate, care au vizat clădiri oficiale, instalații militare sau spații comerciale și rezidențiale.

„Suntem cu toții șocați că se întâmplă aici”, a declarat o femeie anonimă presei locale din Moscova.

„Dar noi nu suntem politicieni, așa că nu vrem să comentăm”, a adăugat ea.

În Rusia a avut loc o reprimare strictă a disidenței, în special în jurul criticilor privind războiul din Ucraina.

„Am doi copii și vreau să nu-mi mai fie rușine că s-au născut în această perioadă”, a declarat o altă femeie.

Se pare că și alți ruși își duc acum opoziția mai departe, luna august fiind martora unei creșteri fără precedent a atacurilor asupra birourilor de recrutare militară din întreaga țară, potrivit presei de stat ruse.

Oficialii spun că cetățenii vulnerabili, cum ar fi pensionarii, sunt păcăliți să comită atacuri de către agenți ucraineni care se dau drept polițiști sau creditori care solicită împrumuturi și îi forțează să acționeze.

Dar o sursă legată de un grup de partizani ruși neagă faptul că rușii sunt constrânși, declarând pentru CNN că Kremlinul vrea să ascundă nemulțumirea tot mai mare din societate.

„Dacă oamenii nu ar fi supărați pe autorități, nu ar face nimic”, a declarat sursa pentru CNN.

A doua săptămână din august nu a fost mai puțin tensionată decât prima, și cu mult mai mulți morți și răniți.

O explozie misterioasă a sfâșiat o uzină industrială din micul oraș rusesc Sergiev Posad, la aproximativ două ore de mers cu mașina de Moscova, provocând un nor întunecat pe cer.

Autoritățile insistă că a fost o eroare de siguranță la o fabrică de artificii, negând rapoartele de sabotaj la ceea ce a fost cândva un producător de top de echipamente optice militare, cum ar fi ochelarii de noapte și lunetele de ochire.

Cu toate acestea, explozia a provocat pagube îngrozitoare: 440 de apartamente și 20 de case au fost lovite, potrivit presei rusești de stat; 184 de mașini au fost distruse; 84 de persoane au fost rănite, una a fost ucisă și cel puțin alte 8 sunt încă date dispărute.

Într-adevăr, blestemul lunii august al Rusiei s-a întors.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat