Blinken cere Rusiei să prelungească acordul privind exporturile de cereale ucrainene. Moscova refuză și lansează acuzații spre Occident

Blinken cere Rusiei să prelungească acordul privind exporturile de cereale ucrainene. Moscova refuză și lansează acuzații spre Occident

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din G20, ca Rusia să reînnoiască acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră luna aceasta.

Navă încărcată cu cereale ucrainene FOTO Twitter

„Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor (ucrainene), pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat, la New Delhi, secretarul de stat american.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că „îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră.

Rusia a anunțat miercuri că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, doar cu luarea în considerare a intereselor producătorilor săi agricoli.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor. Rusia a semnalat deja că este nemulţumită de anumite aspecte ale înţelegerii, transmite Agerpres , care citează agențiile de presă AFP și Reuters.

Exporturile agricole ruseşti nu au fost vizate în mod explicit de sancţiuni occidentale, însă Moscova susține că restricţiile întâmpinate la anumite sisteme de plăţi, logistice şi de asigurări sunt o „barieră” pentru exporturile sale de cereale şi îngrăşămintele agricole.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…