Blocaj în Coaliție. Deputat PNL: La AEP trebuie numită o persoană independentă politic

Blocaj în Coaliție. Deputat PNL: La AEP trebuie numită o persoană independentă politic

Vocile din rândul deputaților liberali au luat amploare împotriva votării lui Toni Greblă în fruntea conducerii AEP. Potrivit surselor „Adevărul” decizia cu privire la conducerea instituției este blocată în Coaliție, în contextul în care resping candidatul susținut de PSD.

Blocaj în Coaliție pe tema alegerii noului șef AEP FOTO

„La AEP trebuie numită o persoană independentă dpvd politic”, a subliniat deputatul PNL Robert Sighiartău într-o postare pe Facebook.

O interventie similara a avut si Adrian Cozma, la Antena 3 CNN.

În urma depunerii candidaturii de către actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă, PNL a cerut amânarea plenului, motivul din spatele solicitării fiind reluarea discuțiilor pentru un candidat care să asigure echidistanța politică, potrivit surselor „Adevărul”.

Cum s-a ajuns la blocaj

Aleșii Puterii au dat aviz pozitiv pentru candidații la funcțiile vacante la Curtea de Conturi și la AEP, luni seară, iar pasul următor, în urma negocierilor din Coaliție, era plenul comun de marți. Însă lucrurile s-au inflamat , iar în ședința Birourile Permanente reunite s-a decis amânarea cu trei săptămâni a acestui plen, potrivit unor surse din conducerea Parlamentului.

Motivul a fost reprezentat de nemulțumirile liberale legate de varianta Toni Greblă, care nu ar asigura neutralitatea care s-ar impune într-o asemenea funcție.

Potrivit surselor „Adevărul”, liberalii au două probleme pe tema AEP și a noilor funcții decise de Parlament.

Prima ar fi că prin ultimele modficări făcute la legea AEP, această instituție are mai multă putere în teritoriu, în pregătirea birourilor județene de votare. De exemplu, selectarea președințiilor secțiilor de votare și există teama ca o instituție cu un om politic în frunte nu prea oferă garanții de neutralitate, ci ar fi tentat să avantajeze un partid, în acest caz PSD.

A doua nemulțumire a PNL e legată de faptul că toate funcțiile din această tură au revenit PSD - adică șefia CNA (unde trebuie validată Monica Gubernat), șefia AEP, dar și funcția de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi.

Toni Greblă, candidatul susținut de PSD pentru șefia AEP

Prefectul Capitalei a confirmat pentru „Adevărul” că își va depune candidatura pentru șefia AEP. Potrivit unor surse „Adevărul”, Toni Greblă este susținut social-democrați.

„Am înțeles că sunt propus de niște grupuri parlamentare și în zilele următoare o să depun candidatura, documentele care trebuie”, a declarat Toni Greblă pentru „Adevărul”, confirmând că va candida pentru șefia AEP.

Potrivit surselor „Adevărul”, prefectul capitalei este susținut de social-democrați, fiind singurul nume vehiculat de partidele din interiorul Coaliției, numirea, revenindu-i de altfel formațiunii social-democraților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”