Blocajul bugetar în UE: Orban vede soluţii pentru ieşirea din impas; Polonia cere un nou compromis

Blocajul bugetar în UE: Orban vede soluţii pentru ieşirea din impas; Polonia cere un nou compromis

Disputa în legătură cu bugetul şi planul de recuperare ale Uniunii Europene va fi în cele din urmă rezolvată, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în timp ce un înalt oficial de la Varşovia a spus că Polonia are dreptul să ceară "un nou compromis" pentru acest acord, relatează Reuters şi AFP.

Guvernele suveraniste din Ungaria şi Polonia au refuzat să susţină planul financiar al UE, deşi sunt la rândul lor beneficiare, din cauza mecanismului care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

De altfel, discuţiile prin videoconferinţă de joi dintre liderii din UE nu au permis deblocarea situaţiei. "Trebuie să rămânem uniţi. Pachetul financiar este esenţial pentru relansarea noastră economică", a transmis preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după summitul virtual.

Vineri, într-un interviu pentru postul public de radio de la Budapesta, Viktor Orban a declarat că "discuţiile trebuie să continue şi în cele din urmă vom ajunge la o înţelegere, pentru că aşa se întâmplă de obicei".

El a mai spus că ar putea exista mai multe opţiuni pentru rezolvarea blocajului "care să fie acceptabile pentru Ungaria şi Polonia" şi că e doar "o chestiune de voinţă politică".

Orban a afirmat totodată că, indiferent de actualele dezbateri politice despre fondurile UE, "toate proiectele de dezvoltare pregătite de Ungaria pentru următorii zece ani vor fi puse în aplicare".

La Varşovia, şeful de cabinet al preşedintelui, Krzysztof Szczerski, a declarat tot vineri că Polonia are dreptul, în conformitate cu procedurile europene, să refuze să accepte "ceva ce este greşit".

"Avem dreptul să căutăm şi să cerem un nou compromis", a afirmat el la postul public de televiziune TVP Info.

Opoziţia exprimată de Ungaria şi Polonia va duce cel mai probabil la întârzierea acordării de fonduri ale UE în valoare de miliarde de euro, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus şi cu riscul accentuării crizei economice în ultimele trei luni ale anului.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!