Blogerii ruși pro-război deplâng pierderea unor localități din estul Ucrainei: „Frontul se prăbușește”

Blogerii ruși pro-război deplâng pierderea unor localități din estul Ucrainei: „Frontul se prăbușește”

Bloggerii ruși pro-război și-au exprimat îngrijorarea cu privire la contraofensiva Ucrainei, în contextul relatărilor despre progresele recente realizate de ucraineni în apropiere de Andriivka și Klișciivka, în regiunea Donețk, relatează Newsweek.

Contraofensiva ucraineană înregistrează progrese lente dar constante FOTO PROFIMEDIA

Analiștii Institutul pentru Studii de Război (ISW) au scris miercuri că forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie, în sectorul sudic, precum și în apropiere de Bahmut în regiunea estică Donețk, mai la nord.

Ucraina și-a lansat contraofensiva în jurul datei de 4 iunie cu scopul de a recuceri teritoriile ocupate în urma invaziei ruse.

Grupul de reflecție american a notat faptul că imagini geolocalizate de marți au arătat câștiguri „limitate” ale armatei Ucrainei la sud de Robotîne, un sat strategic din regiunea Zaporojie,, pe care Kievul a anunțat că l-a recucerit pe 28 august.

Statul Major General ucrainean a raportat miercuri că trupele sale au avut un „succes parțial” în apropiere de Klișciivka și Andriivka, orașe care se află la aproximativ 6 și respectiv 10 km sud-vest de orașul Bahmut, scena unor lupte aprige de luni de zile.

Kievul a mai subliniat în aceeași actualizare că trupele sale își continuă ofensiva în sectoarele Melitopol și Bahmut și că "distrug inamicul și eliberează pas cu pas teritoriile ocupate".

Ultimele câștiguri ucrainene progresive au stârnit îngrijorări în rândul unor bloggeri pro-război de pe Telegram, care oferă adesea relatări sincere despre deficiențele efortului de război al Moscovei, dincolo de propaganda oficială a Kremlinului.

Canalul de Telegram „Alex Parker Returns” a transmis celor 153.000 de urmăritori ai săi că „frontul se prăbușește. Dacă totul continuă așa, atunci Artemovsk (numele rusesc pentru Bahmut) va trebui în curând să fie abandonat”.

„Nu mai există un al doilea PMC 'Wagner' care să îl preia. Trăiți cu el acum", a adăugat acesta, referindu-se la compania militară privată în mare parte dezmembrată, condusă de Evgheni Prigojin, decedat într-un presupus accident aviatic, ai căruri mercenari au luptat în Bahmut, suferind pierderi uriașe.

Canalul „Frontovik„ a scris că trupele ucrainene au cucerit "aproape tot satul" Klișciivka și că doar o "mică parte din el se află sub controlul nostru", cu doar 300 de soldați ruși rămași în el.

Roman Saponkov a postat că „am primit vești că unitățile noastre au părăsit Klișciivka și, posibil, Andriivka", deși "nu există încă o confirmare sută la sută a acestui lucru".

"În ultima lună, ne-am confruntat cu o situație dificilă pe front", a mai adăugat el în postare. "Acum nu este clar dacă acest lucru se datorează epuizării rezervelor noastre sau altor factori".

Menționând că, deoarece Rusia se află în modul electoral, scrutinul prezidențial în care se așteaptă ca Putin să candideze din nou fiind probabil programat pentru 2024, „o nouă mobilizare este puțin probabilă, deși extrem de necesară”.

Forțele ucrainene au recucerit satul Andriivka din estul țării după lupte intense cu trupele ruse, potrivit anunțului făcut vineri de Statul Major al armatei ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?