Bloomberg : Israelul și-a îmbunătățit gradul de pregătire pentru a ataca Iranul

Bloomberg : Israelul și-a îmbunătățit gradul de pregătire pentru a ataca Iranul

Israelul și-a îmbunătățit gradul de pregătire de a ataca Iranul, a declarat marți ministrul Apărării în exercițiu Benny Gantz, invocând pregătirile armatei pentru a lovi ținte nucleare.

Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării/ FOTO: EFE-EPA

Vorbind la o ceremonie de absolvire a Forțelor Aeriene, Gantz a spus că piloții ar putea fi chemați într-o zi să participe la o astfel de ofensivă.

„Puteți traversa cerul spre est în doi sau trei ani și puteți lua parte la un atac asupra instalațiilor nucleare din Iran, pentru care ne pregătim, având o pregătire mult crescută în ultimii ani”, a spus Gantz, citat de Bloomberg.

Israelul este din ce în ce mai îngrijorat de faptul că dependența tot mai mare a Rusiei de capacitățile militare ale Iranului în Ucraina ar putea determina Teheranul să apeleze la Rusia pentru ajutor pentru programul său nuclear. Israelul respinge pretențiile Iranului că programul nuclear este în scopuri pașnice și a spus că va lua toate măsurile necesare pentru a împiedica Iranul să achiziționeze o bombă.

Noul guvern al Israelului, condus de Benjamin Netanyahu, este de așteptat să fie aprobat de parlament joi, după câștigarea alegerilor luna trecută. Gantz, un fost șef al Statului Major al Forțelor de Apărare Israelului, va rămâne probabil în parlament ca membru al opoziției.

Iranul și-a intensificat îmbogățirea cu uraniu, pe măsură ce eforturile de a revigora acordul nuclear din 2015, acum stricat, continuă să eșueze. În prezent are un stoc mare de uraniu îmbogățit la 60%, la un pas de a putea produce o bombă nucleară.

Programul nuclear iranian, mai avansat ca niciodată

Oficiali ONU au vizitat Iranul la începutul acestei luni în efortul de a pune capăt unui impas legat de îmbogățirea sa cu uraniu în trei locuri nedeclarate, dar întâlnirea s-a încheiat fără niciun rezultat.

Conform previziunilor serviciilor de informații militare israeliene pentru 2023, Iranul „va continua pe calea actuală de progres lent” în domeniul nuclear, potrivit ziarului Israel Hayom de duminică.

„Iranul își va schimba politicile doar dacă i se vor impune sancțiuni extreme; atunci ar putea decide să accelereze îmbogățirea până la gradul militar”, se arată în raport, pe care un purtător de cuvânt militar a confirmat că citează evaluări autentice ale serviciilor de informații.

Tratatul de pace Israel-Iordania pare fragil. Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a declarat că țara sa este pregătită pentru un posibil conflict dacă noul Guvern israelian face presiuni pentru o schimbare a status quo-ului Ierusalimului.

„Dacă vor să intre în conflict cu noi, suntem destul de pregătiți”, a spus el într-un interviu pentru CNN, referindu-se la statutul Ierusalimului. „Întotdeauna vreau să cred că paharul este pe jumătate plin, dar avem anumite linii roșii … Și, dacă Israelul vrea să treacă aceste linii roșii, ne vom ocupa de ea”, a adăugat regele iordanian.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unei escaladări a conflictului palestiniano-israelian, precum și cu privire la viitorul relațiilor Israelului cu vecinii săi arabi, au apărut în contextul în care guvernul din Israelul, condus de Benjamin Netanyahu, se pregătește joi să depună jurământul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă