Bloomberg: Cercetătorii olandezi au găsit coronavirus în apa din canalizare

Bloomberg: Cercetătorii olandezi au găsit coronavirus în apa din canalizare

Oamenii de ştiinţă olandezi au reuşit să găsească coronavirusul în apele uzate ale unui oraş înainte de raportarea cazurilor bolii COVID-19, cauzată de virusul Wuhan,  conform Bloomberg .

Aşa-numitul virus Wuhan (SARS-cov-2) este adesea excretat în scaunul persoanelor infectate. Deşi este puţin probabil ca apele reziduale să devină o cale importantă de transmitere, circulaţia sporită a agentului patogen în comunităţi va creşte cantitatea de viruşi care curge în sistemele de canalizare, au declarat luni Gertjan Medema şi colegii de la Institutul de cercetare a apei KWR din Nieuwegein.

Au detectat material genetic provenit de la virusul Wuhan la o staţie de tratare a apelor uzate din Amersfoort pe 5 martie, înainte de a fi raportate cazuri în oraş, situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Amsterdam.

Olanda a confirmat primul său caz Covid-19 pe 27 februarie şi a descoperit că lucrătorii din domeniul sănătăţii s-au îmbolnăvit în sudul ţării câteva zile mai târziu - semn că s-a răspândit în comunitate.

Existenţa virusului Wuhan în fecale poate dezvălui riscul ascuns de răspândire.

Cazul nu este primul care indică transmisia prin canalizare. Cu câteva săptămâni în urmă  un bloc de apartamente din Hong Kong a fost parţial evacuat  după mai multe cazuri de îmbolnăvire în grup, care au ridicat semne despre o asemenea posibilitate. Motivul apariţiei grupului de îmbolnăviri a rămas neclar.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”