Bloomberg: Judecătorii şi procurorii, în bătaia puştii în Europa de Est

Bloomberg: Judecătorii şi procurorii, în bătaia puştii în Europa de Est

Bloomberg: Judecătorii şi procurorii, în bătaia puştii în Europa de Est. În Europa de Est, judecătorii şi procurorii sunt în bătaia puştii , în timp ce liderii populişti încearcă să-şi impună controlul asupra sistemului judiciar, provocând îngrijorarea UE.

O creştere a sprijinului acordat partidelor radicale de pe întreg continentul a determinat Germania să fluture ideea de reducere a finanţării pentru membrii UE care încalcă statul de drept, iar euro parlamentarii să discute „opţiunea nucleară“ adică activarea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona care prevede suspendarea dreptului de vot a unui stat membru. Polonia şi Ungaria conduc o rebeliune est-europeană împotriva modelului UE de democraţie liberală.

Cel care a deschis calea este Viktor Orban. Revenind la putere în 2010, el a luat dreptul Curţii Constituţionale de a se pronunţa în cazurile care afectează bugetul. Apoi a impus, retroactiv, cea mai mare preluare bancară din Europa, smulgând miliarde de euro din fondurile private de pensii pentru a-şi alimenta bugetul.Totul se petrecea în timp ce UE era ocupată cu criza euro.

În Polonia, după ce a câştigat alegerile din 2015, partidul lui Kaczynski şi-a instalat oamenii în Curtea Constituţională şi acum tocmai a scos numirile în sistemul judiciar din sarcina organizaţiilor de magistraţi, pe care le-a numit ”o clică autosuficientă” .

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, încasează un cec în alb. Pe baza unei legi adoptate de partidul Dreptate şi justiţie, în ultimele două luni a eliminat zeci de judecători superiori, inclusiv şeful unei instanţe regionale care a deliberat un caz care implica familia sa. Concedierile care continuă în ciuda unei anchete fără precedent a Uniunii Europene privind încălcarea statului de drept în Polonia.

În România, în pofida reluării protestelor în weekend, deputaţii au adoptat o lege care le permite judecătorilor şi procurorilor să fie traşi la răspundere pentru neglijenţă şi să poată suporta daune. Criticii spun că modificările vizează împiedicarea eforturilor anticorupţie şi au declanşat cele mai mari demonstraţii din România, după cele din ianuarie. Evenimentele din Europa Centrală au pus în mişcare mecanismele de răspuns ale UE.

La 7 decembrie, Comisia Europeană a anunţat că va da în judecată Ungaria pentru a opri ceea ce consideră drept o represiune împotriva societăţii civile şi a universităţilor. Polonia se confruntă cu o procedură similară, precum şi cu prima tentativă a executivului UE de a chema la ordine un stat membru. Dar răspunsul UE a fost lent, iar schimbările din Europa de Est se întâmplă atât de repede încât pare imposibil să fie oprite, notează Bloomberg.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...