Bloomberg: Oficialii americani și venezueleni au avut o întâlnire secretă în Mexico City

Bloomberg: Oficialii americani și venezueleni au avut o întâlnire secretă în Mexico City

S-au discutat condițiile de desfășurare a alegerilor în Venezuela, scrie agenția, dar și posibila aplicare a unor sancțiuni economice, de către SUA, dacă republica sud-americană nu va respecta un acord încheiat anterior.

Mexico City. Foto: Arhiva Adevărul

Înalți oficiali americani și venezueleni au purtat discuții secrete în Mexico City, a anunțat marți Bloomberg , citând surse.

Potrivit acestora, reprezentanți ai administrației prezidențiale americane, inclusiv un oficial al Consiliului Național de Securitate al SUA, și reprezentanți ai guvernului venezuelean, inclusiv președintele Adunării Naționale, Jorge Rodriguez, s-au întâlnit în capitala mexicană pentru a discuta condițiile de desfășurare a alegerilor în Venezuela. Se remarcă faptul că întâlnirea a avut loc înainte de data posibilei reluări a sancțiunilor Washingtonului împotriva Caracasului în sectoarele mineritului de petrol, gaze și aur.

Consiliul Naţional de Securitate al SUA a refuzat să comenteze, iar Ministerul Comunicaţiilor şi Informaţiei din Venezuela nu a răspuns încă solicitării Bloomberg.

În octombrie 2023, guvernul venezuelean și Platforma Unitară, care unește opoziția radicală venezueleană, au încheiat un tratat parțial privind drepturile politice și garanțiile electorale pentru toți, în Barbados, care, potrivit administrației americane, ar trebui să ofere tuturor liderilor opoziției din republică posibilitatea de a participa la alegerile prezidențiale.

În urma unei hotărâri din ianuarie a Curții Supreme din Venezuela care a confirmat o decizie anterioară de a priva de drepturi politice pe câștigătoarea opoziției, de extremă dreapta, Maria Corina Machado, interzicându-i să candideze la președinție, Statele Unite au acuzat autoritățile venezuelene că au încălcat acordul.

Casa Albă a declarat că actuala conducere venezueleană are până în aprilie să implementeze acorduri cu opoziția, altfel Washingtonul ar putea restabili unele sancțiuni economice care au fost ridicate temporar ca urmare a negocierilor din Barbados.

În ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că sancțiunile SUA împotriva Venezuelei în sectoarele de petrol, gaze și aur vor fi reluate pe 18 aprilie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat