BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor coboară la 2,36% pe an

BNR: Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor coboară la 2,36% pe an

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a coborât la 2,36% pe an, de la 2,66%, cel publicat în urmă cu trei luni, conform datelor anunţate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

IRCC actual este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2019.

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României (...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".

Banca Naţională a României a publicat pentru prima dată, în data de 2 mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art. II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta având iniţial valoarea de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a stagnat marţi la 3,18% pe an, iar ROBOR la 6 luni a rămas la 3,24%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

3 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

4 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

5 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”