BNR: Rezervele valutare au crescut cu 1,2 miliarde de euro în mai, datorită împrumutului extern al MFP de un miliard de euro

BNR: Rezervele valutare au crescut cu 1,2 miliarde de euro în mai, datorită împrumutului extern al MFP de un miliard de euro

Rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la 32,672 miliarde de euro, la sfârșitul lunii mai 2016, în creștere cu 1,2 miliarde de euro, de la 31,471 miliarde de euro la finalul lunii aprilie 2016, datorită împrumutului de un miliard de euro contractat de Finanțe de pe piețele externe, se arată într-un comunicat al BNR transmis, miercuri, AGERPRES.

În luna mai a acestui an, au avut loc intrări de 1,451 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligațiuni a Finanțelor în valoare nominală de un miliard de euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele.

Pe de altă parte, de la rezervă au ieșit, luna trecută, 250 de milioane de euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,624 miliarde de euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2016 au fost de 36,296 miliarde de euro, în creștere de la 35,208 miliarde de euro, la 30 aprilie 2016.

Plățile scadente în luna iunie 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, reprezintă suma maximă lunară de rambursat pentru acest an și însumează circa 1,811 miliarde de euro, se menționează în comunicat.

Pe de altă parte, plățile efectuate în perioada ianuarie — mai 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, au totalizat 2,474 miliarde de euro, iar cele scadente până la finele anului însumează aproximativ 2,921 miliarde de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”