BNS: Reprezentanţii lucrătorilor sunt excluşi sistematic de la consultările preşedintelui privind economia

BNS: Reprezentanţii lucrătorilor sunt excluşi sistematic de la consultările preşedintelui privind economia

Reprezentanţii lucrătorilor sunt excluşi în mod sistematic de la consultările pe care preşedintele Klaus Iohannis le are pe tema măsurilor necesare relansării economiei, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), într-o scrisoare deschisă transmisă marţi preşedintelui României.

Organizaţia sindicală a remis documentul la scurt timp după ce preşedintele s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, pentru discuţii pe tema relansării economiei după finalizarea stării de urgenţă.

"Nu înţelegem de ce reprezentanţii lucrătorilor sunt excluşi în mod sistematic de la aceste consultări. De la preluarea primului mandat, preşedintele României s-a întâlnit cu reprezentanţii lucrătorilor o singură dată. Consultarea doar a mediului de afaceri, nefiind prima oară când preşedintele României a dorit să cunoască exclusiv punctul de vedere al acestora cu privire la diverse teme de interes naţional, a condus la decizii politice ce au afectat în mod constant situaţia lucrătorilor din România", se menţionează în document.

Blocul Naţional Sindical, confederaţie sindicală reprezentativă la nivel naţional, în calitate de reprezentant al unui număr semnificativ de lucrători din România, a luat act de iniţiativa preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a invita la consultări mediul de afaceri, cu privire la măsurile de relansare economică ce urmează a fi luate după ridicarea stării de urgenţă, potrivit documentului.

"Deşi apreciem preocuparea manifestată de domnul preşedinte, ţinem să precizăm că relansarea economică ţine în egală măsură de mediul de afaceri, dar şi de lucrători, cu atât mai mult cu cât lucrătorii din România au plătit într-o măsură semnificativă preţul pentru criza sanitară, în special dacă ne referim la cei ce şi-au pierdut viaţa ca urmare a infectării la locul de muncă, la cei care şi-au riscat în mod direct viaţa pentru a asigura populaţiei servicii de strictă necesitate sau la cei peste 300.000 de salariaţi ale căror contracte de muncă au fost încetate în această perioadă. (...) Tocmai pentru a avea o imagine reală şi echilibrată asupra ceea ce se întâmplă în economie şi implicit în piaţa muncii, era important ca acest proces de consultare să se desfăşoare având la masă şi reprezentanţii lucrătorilor, respectiv confederaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional", se precizează în scrisoarea transmisă de BNS .

Consultarea partenerilor sociali, în special în momente atât de complicate precum cel traversat în acest moment, ar fi o dovadă de maturitate a democraţiei româneşti şi totodată o asumare în mod real a modelului social european, argumentează Blocul Naţional Sindical.

"Ca urmare, solicităm preşedintelui României, d-nul Klaus Iohannis, să manifeste aceeaşi disponibilitate la dialog şi faţă de reprezentanţii lucrătorilor, respectiv să invite confederaţiile sindicale reprezentative pentru consultări cu privire la pachetul de măsuri necesar pentru reluarea activităţii", se menţionează în documentul transmis preşedintelui României. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale