Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul, sărbători legale în care nu se lucrează. Proiectul a trecut tacit de Senat

Boboteaza și Sf. Ioan Botezătorul, sărbători legale în care nu se lucrează. Proiectul a trecut tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă pentru completarea art. 139 din Codului Muncii, prin care zilele de 6 și 7 ianuarie sunt declarate zile nelucrătoare.

Noi zile libere legale adoptate tacit în SenatFOTO: Inquam Photos

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, a cărui termen de dezbatere și vot s-a împlinit pe 30 noiembrie, a fost citită în plenul Senatului de președintele interimar Alina Gorghiu.

În mai multe țări din Europa ziua de 7 ianuarie este sărbătoare legală , printre care Belarus, Grecia, Georgia, Rusia, Ucraina și Cipru.

„În mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an. Pentru creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Naşterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanța religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară și declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează", argumentează iniţiatorii în expunerea de motive a propunerii legislative.

Propunerea legislativă, inițiată de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis și semnată de mai mulți deputați PSD, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.

Recuperarea liberelor legale căzute în weekend

În circuit parlamentar, la Senat, este un proiect de lege al PSD și PNL prin care zilele de sărbătoare, la care sunt date libere legale, care au căzut calendaristic în weekend, pot fi recuperate la scurt timp. Așadar, nu vor mai fi pierdute, ca până acum. Această inițiativă este semnată inclusiv de liderii de grup ai PNL și PSD – Gabriel Andronache și Alfred Simonis, adică reprezentanții principalelor forțe politice din Parlamentul României.

Uniunea Salvați România are o inițiativă legislativă prin care vrea ca fiecare cetățean român care merge la un scrutin, indiferent că e pentru locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, să aibă o zi liberă, pentru fiecare vot la care se prezintă. Practic, într-un an ca 2024, fiecare cetățean ar putea beneficia de încă patru zile libere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...