Boc, Videanu și Ariton, AUDIAȚI la DNA Ploiești!

Boc, Videanu și Ariton, AUDIAȚI la DNA Ploiești!

Fostul premier Emil Boc şi foştii miniştri Adriean Videanu şi Ion Ariton sunt aşteptaţi, joi dimineaţă, la DNA Ploieşti, unde au fost citaţi pentru a fi audiaţi în calitate de martori, în dosarul în care Vasile Blaga este cercetat pentru fapte de corupţie, procurorii anchetând fapte legate de finanţarea campaniei electorale derulate de fostul PDL, anunță News.ro.

Ora 12.39 Emil Boc a ieșit și el de la audieri. "Am dat o scurtă declarație în calitate de martor și am răspuns la întrebările organului de anchetă cu privire la procedurile de organizare și funcționare din partid și din cadrul Guvernului", a spus Boc

Ora 11.52 Videanu a refuzat și el să dea jurnaliștilor detalii despre audiere: "Vă doresc o zi bună, lăsați-mă să trec".

UPDATE 11.00 Emil Boc, fostul premier al României și actual primar al Clujului, a ajuns la DNA Ploiești.

Ora 10.59: Ion Ariton a ieșit de la audieri, dar nu a făcut nici o declarație.

UPDATE 10.10 Adriean Videanu a ajuns și el la DNA Ploiești.

UPDATE 9.22 Ion Ariton a ajuns la DNA Ploiești.

Surse judiciare au declarat că foştii lideri ai PDL au fost citaţi ca martori de procurorii anticorupţie, pentru a da explicaţii în legătură cu modul în care a fost finanţată campania electorală derulată de acest partid, în acelaşi dosar în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Fostul lider al PNL Vasile Blaga s-a prezentat din nou, marţi la DNA PLoieşti, unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că procurori au pus sechestru asupra unei părţi din averea sa.

Anterior, procurorii au pus sub sechestru şi bunuri care aparţin fostului primar al oraşului Puatra neamţ, Gheorghe Ştefan, acesta fiind scos din penitenciar săptămâna trecută şi adus la DNA Ploieşti pentru îndeplinirea formalităţilor privind instituirea sechestrului.

În 28 septembrie, Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploieşti, iar ulterior procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul său şi l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011 - 2012, când era secretar general al PDL. 

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Gheorghe Ştefan este pus sub urmărire penală în acest dosar pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

“Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploieşti în ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi. 

Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere. 

La începutul lunii octombrie, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul ”Microsoft”, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În 4 octombrie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv plângerea lui Vasile Blaga împotriva măsurii controlului judicar impusă de către procurorii DNA Ploieşti.

Vasile Blaga s-a prezentat la DNA în mai multe rânduri, dar de fiecare dată calitatea în care a fost citat a fost cea de martor, dosarul instrumentat de DNA Ploieşti fiind primul în care fostul lider liberal este suspect.

Vasile Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penala împotriva sa.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 Așa o fi?

4 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

5 De la „ei” pleacă totul! / Firma care asigura mententanța instalației de oxigen din tirul ATI de la Victor Babe…