Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat. „Hotărârea Comisiei de Etică, grave vicii de legalitate”

Bode a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat. „Hotărârea Comisiei de Etică, grave vicii de legalitate”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, după verdictul de plagiat dat de Universitatea Babeș-Bolyai. Bode contestă în continuare verdictul și consideră că decizia Comisiei de Etică a UBB „este afectată de grave vicii de legalitate”.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, se află în centrul unui scandal de plagiat. FOTO: Profimedia

Cererea ministrului Lucian Bode fost trimisă către editură după ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a anunțat că „suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate“, iar „teza este profund viciată”, scrie Edupedu.

Potrivit sursei citate, UBB a anunțat joi la prânz că a fost înștiințată de Lucian Bode că editura care publicase teza de doctorat a ministrului a fost de acord cu solicitarea acestuia de a retrage cartea de pe piață și din biblioteci sau librării, ori de la vânzare.

Precizez că publicarea cărții a fost un demers independent pe care l-am întreprins, ce nu a fost realizat sub egida Universității Babeș-Bolyai, și nici nu a fost parte a obligațiilor de natură academică pe care le-am avut în calitate de student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale „Relații Internaționale și Studii de Securitate”.

Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că măsurile dispuse reprezintă acte vătămătoare, însă până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”, a declarat ministrul Bode, conform Edupedu.

În hotărârea luată acum două săptămâni, pe 11 ianuarie, Comisia de Etică a UBB Cluj preciza că, dacă retragerea volumului „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” nu este comunicată UBB „într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate. Menționăm că, spre deosebire de comisiile de etică, CNECSDTI nu este limitat la sancționarea membrilor comunității academice și de cercetare având și posibilitatea de a decide sancțiuni referitoare la cartea publicată pe baza tezei.”

Conducătorul de doctorat al ministrului Bode, sancționat de UBB

Zilele trecute, UBB a anunțat sancțiunile împotriva conducătorului de doctorat al ministrului Lucian Bode, Adrian Ivan. Acesta nu va mai putea să coordoneze în următorii doi ani lucrări de doctorat la universitatea clujeană. Totodată, cursul „Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice”, predat până acum de Ivan, a fost preluat de un alt profesor.

Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul „Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, au anunțat reprezentanții UBB.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante