Bode anunță dezghețarea relațiilor cu Austria. Discuții despre deblocarea procesului de aderare la Schengen

Bode anunță dezghețarea relațiilor cu Austria. Discuții despre deblocarea procesului de aderare la Schengen

Lucian Bode a anunțat, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului austriac de interne, că se dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria la nivelul MAI. Relațiile dintre cele două țări s-au răcit după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen.

FOTO: Inquam Photos

„Îi spun bun venit în România, la București, ministrului federal de Interne din Austria, Gerhard Karner. Vizita de astăzi e o continuare firească a activităților desfășurate de structurile MAI din România și Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic pe parcursul acestui an. Vizita de astăzi e, dacă vreți, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru țările noastre. Văzând abordarea dumneavoastră din presă cu privire la această vizită, aș confirma că această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria la nivelul MAI, relații care s-au răcit la sfârșitul anului trecut”, a precizat ministrul Lucian Bode, la sosirea omologului său.

Șeful MAI a subliniat că subiectele care vor fi abordate astăzi sunt deblocarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen, dar și semnarea unor acorduri

„Agenda de astăzi cuprinde, evident, subiectul deblocării procesului de aderare a României la spațiul Schengen. La finalul acestei zile acțiunile pe care le vom desfășura sper să contribuie la atingerea acestui obiectiv de țară. Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta aceste aspecte. Vom semna astăzi trei acorduri. Vom face o vizită la sediul Poliției de Frontieră, la Centrul Operațional de Comandă. La finalul acestei activități vom veni în fața dumneavoastră și vom prezenta concluziile”, a anunțat Lucian Bode.

Viena ține România în șah pe tema Schengen

Gerhard Karner a declarat miercuri, la București, că nu poate spune când va susține intrarea României în Schengen, iar până atunci sunt multe teme care trebuie discutate, de la migrație la combaterea traficului de persoane.

Întrebat dacă va susține intrarea României în Schengen, după opoziția din decembrie, Karner a precizat. 

Repet mesajul, de ce nu am putut să votez pentru România la Consiliul JAI: pentru că avem un sistem care nu funcționează. Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania. Asta e dovada că sistemul nu funcționează, iar interesul nostru e să înceapă să funcționeze, cu frontere externe funcționale. Suntem parteneri aproapiați care lucrează împreună, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru. Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Nu pot să vă ofer azi o dată. În primul rând, vreau să obținem rezultate”. 

De asemenea, chestionat dacă tema ajunge pe agenda unui Consiliu JAI, minsitrul austriac a mai punctat: „Nu pot să vă vorbesc despre o dată, e sarcina Consiliului să stabilească agenda. Lucrăm pentru un sistem mai bun”. 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”