Bode, pe tema problemei traficului de droguri: Nimeni nu trebuie să caute acum vinovați

Bode, pe tema problemei traficului de droguri: Nimeni nu trebuie să caute acum vinovați

Lucian Bode, fost ministru de Interne, susține că România nu se află în prezent nici într-o situație „unică”, nici „excepțională”, privind drogurile, fiind un caz similar precum al țărilor occidentale, cerând să nu fie căutați vinovații, ci să fie găsite soluții.

Bode vrea ca opinia publică să nu mai caute vinovați pentru drogurile din piață FOTO Profimedia

România a devenit din țară de tranzit, cu consumatori ocazionali, o țară în care avem foarte mulți dependenți. Problematica drogurilor nu e doar una de aplicare a legii ci și de educație și sănătate publică (...) Nimeni nu trebuie să caute acum vinovați. E nevoie să venim cu soluții pentru că situația în care se află România nu e una unică, nicidecum excepțională. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în țările occidentale în urmă cu 10-15 ani, același lucru se întâmplă azi în România”, a afirmat Lucian Bode, într-un interviu la Digi24.

Întrebat dacă România nu ar fi putut face ceva pentru a combate traficul de droguri, fostul ministru de Interne a precziat: „Ba da. Și soluțiile, în opinia mea, trebuie să vizeze trei paliere – cel al prevenirii, sau al prevenției, cel al combaterii și cel al asistenței pentru victimele consumului de droguri. Să știți că pe această linie de combatere a traficului de droguri, România joacă un rol extrem de important, iar autoritățile de aplicare a legii din România sunt partenere cu alte autorități din alte state UE și nu numai, reușind să destructureze foarte multe rețele de traficanți de droguri, trimițând după gratii foarte mulți traficanți și consumatori. Dar nu aceasta este soluția singura, cea punitivă. Sunt de acord că legislația trebuie să fie mai aspră. În același timp, eu nu i-aș trimite în zona cazurilor pierdute pe cei care vor să se reabiliteze.

Lucian Bode a ținut să evidențieze mai multe realizări din mandatul său: „Revenind la portul Constanța, în anul 2021, a doua cea mai mare captură de cocaină din Europa și cea mai importantă din România, vorbim de 1,5 tone de cocaină, valoarea ei de piață fiind de peste 45 milioane de euro, a fost descoperită în portul Constanța. Dar, acțiunile pe care autoritățile de aplicare a legii le desfășoară astăzi, le vom vedea rezultatul peste o lună, trei luni, cinci luni, peste ani. Captura din portul Constanța a fost și o să spun și cum a fost, atât cât pot să spun, descoperită. Ani de zile, a venit din Turcia, a venit în blocuri de marmură, a fost ridicată cocaina, cele 1,5 tone, au fost puse la loc, au lăsat distribuitorul să meargă în toate țările din Europa unde avea dealeri și i-am ridicat împreună cu partenerii europeni pe toți din toate țările de destinație”, a mai afirmat demnitarul .

Doi ani fără capturi

Bode a pledat pentru găsirea de soluții și oprirea căutării de vinovați. „Nimeni nu trebuie să caute acum vinovați. E nevoie să venim cu soluții pentru că situația în care se află România nu e una unică, nicidecum excepțională. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în țările occidentale în urmă cu 10-15 ani, același lucru se întâmplă azi în România”, a declarat fostul ministru.

Întrebat de ce timp de doi ani nu s-au mai făcut capturi de droguri, Bode a susținut că probabil rezultatele probabil se vor vedea în următoarele luni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat