Bode: Prefectul, un coordonator al aparatului de servicii publice. Trebuie să fie profesionişti

Bode: Prefectul, un coordonator al aparatului de servicii publice. Trebuie să fie profesionişti

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat, cu ocazia Zilei Instituţiei Prefectului, că toți prefecţii trebuie să fie profesionişti, pregătiţi şi implicaţi, fiind primul răspuns al autorităţilor când comunităţile se confruntă cu probleme.

FOTO Arhivă Adevărul

„Ziua Instituției Prefectului reprezintă un bun prilej de a evidenția locul și rolul strategic pe care instituțiile prefectului îl ocupă în arhitectura administrativă a statului român, dar și eforturile constante pe care acestea le fac pentru bunul mers al activităților din teritoriu”, a transmis ministrul de Interne.

Lucian Bode a subliniat totodată că „nu putem vorbi de eficiență administrativă fără instituții performante, adaptate la provocările actuale și ancorate în realitățile cu care se confruntă în fiecare zi comunitățile”, arătând că în acest caz „rolul instituțiilor prefectului este unul determinant, de coordonator al întregului aparat de servicii publice deconcentrate din țară și de asigurare a echilibrului și al bunei colaborări dintre aceste entități”.

„De-a lungul existenței sale, în cei 159 de ani de la prima menționare, indiferent de cum s-a numit și de cum a fost organizată, această instituție esențială a statului român a fost întotdeauna o componentă importantă a autorității publice și a purtat o responsabilitate majoră în raport cu guvernul și cu cetățenii”, a mai transmis ministrul, arătând că a instituția a contribuit la evoluția României ca stat modern.

Lucian Bode a mai susținut că „instituția prefectului păstrează neatinse și astăzi valori precum respectul față de lege, respectul față de drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, lupta neobosită pentru binele și interesele cetățenilor”.

„Fie că vorbim de asigurarea implementării la nivel local a politicilor guvernamentale, fie de gestionarea situațiilor de urgență, de organizarea scrutinelor electorale sau de alte situații neprevăzute care solicită intervenția integrată a instituțiilor statului la nivel de județ, sunteți întotdeauna primul răspuns al autorității de stat, primii către care se îndreaptă speranțele și așteptările oamenilor. De la dumneavoastră se așteaptă profesionalism și implicare pentru găsirea cu rapiditate a celor mai bune și mai eficiente soluții. Și este firesc să fie așa, întrucât, odată cu preluarea acestei funcții importante, v-ați angajat să vă puneți toată priceperea și toată puterea în slujba locuitorilor județului pe care îl conduceți”, le-a mai spus ministrul prefecților.

Totodată, șeful MAI a arătat că prefecții sunt, „prin lege, garanții respectării legii și a ordinii publice la nivel de județ, iar acest rol, de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu, vă obligă la performanță, atât în fața Executivului, cât și în fața oamenilor, evaluatorii direcți ai acțiunilor dumneavoastră”.

„Mesajul meu de astăzi este o invitație publică la recunoașterea rolului și meritelor instituției prefectului la dezvoltarea statului român. Ca membru al Guvernului României, ca ministru al afacerilor interne, am încredere că veți duce mai departe prestigiul acestei instituții, cu responsabilitate si dedicare, aducând inovație și eficiență la nivelul județelor pe care le conduceți, fiind, totodată, exemplul de urmat pentru instituțiile pe care le coordonați”, le-a mai transmis ministrul prefecților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Andrei Tiberiu Maria, adică Smiley, a rămas fără carnet

2 Un mare scandal sexual zguduie Polonia / Un băiat care se prostitua a leșinat la o orgie a unor preoți catolici

3 Apar amănuntele prinderii în flagrant a baronului PSD Dumitru Buzatu

4 „Un student haios devenit o jigodie. Un tânăr de treabă ajuns o otreapă”

5 România a turtit un pic pălăria Austriei într-o speță NATO, dar poate mult mai mult...