Bode: Prioritatea zero este ca persoanele aflate în trafic să ajungă în siguranţă la destinaţie; cine nu îşi face treaba răspunde

Bode: Prioritatea zero este ca persoanele aflate în trafic să ajungă în siguranţă la destinaţie; cine nu îşi face treaba răspunde

Prioritatea zero este ca persoanele aflate în trafic să ajungă în siguranţă la destinaţie, iar cei care nu îşi vor face treaba vor răspunde, indiferent de poziţia pe care o ocupă, a afirmat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Miercuri a avut loc, la sediul Ministerului Transporturilor, şedinţa Comandamentului Central de Iarnă în condiţiile avertizărilor meteorologice emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, reprezentanţii unităţilor MTIC membre ale Comandamentului au precizat că dispun de resursele umane şi materiale care sunt necesare pentru asigurarea desfăşurării traficului în condiţii de iarnă.

"Astfel la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere se înregistrează următoarea situaţie: stocuri de materiale - peste 226.000 tone sare, peste 33.920 tone nisip, peste 735.600 tone motorină, peste 2.480 tone clorură de calciu, peste 740,345 tone produs ecologic; utilaje implicate - sunt disponibile 3000 de utilaje (340 de utilaje se află deja în zona de cod roşu). În zona Dobrogei au fost relocate 30 de autofreze. În prezent sunt 37 de drumuri cu circulaţie îngreunată", se arată în comunicatul citat.

La nivelul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA sunt disponibile 18 pluguri şi 150 de mijloace de intervenţie (drezine CIRA, drezine pantograf, UAM) iar peste 640 de salariaţi sunt pregătiţi pentru realizarea intervenţiilor.

Pentru a evita blocarea circulaţiei în perioada 5-6 februarie 2020, între orele 22.00-08.00 nu vor fi programate trenuri de marfă pe zona Dobrogei, precizează sursa citată.

"Pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de iarnă a traficului aerian necesarul de materiale, utilaje şi personal este asigurat iar pe aeroporturile aflate sub autoritatea Ministerului vor fi întreprinse acţiunile necesare pentru ca pasagerii să ajungă în condiţii de siguranţă la destinaţie", precizează MT.

În cazul navigaţiei pe Dunăre autorităţile sunt pregătite pentru a interveni pentru spargerea banchizelor de gheaţă chiar dacă prognoza meteorologică nu prevede ca, în perioada imediat următoare, pe Dunăre, să apară fenomenul de îngheţ, subliniază sursa citată.

În ceea ce priveşte navigaţia în porturile maritime şi pe canalele navigabile vor fi luate măsurile specifice în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice.

"De la prima şedinţă a Comandamentului pe care am convocat-o v-am spus că preocuparea noastră zero este siguranţa românilor. Aştept de la voi maximă implicare astfel încât să nu ne confruntăm cu situaţii critice. Ştim fiecare ce avem de făcut şi astfel nu vom avea probleme. Toate comandamentele regionale sunt funcţionale. Există un sistem eficient de monitorizare a stocurilor şi utilajelor. Comunicarea între dumneavoastră şi cei pe care îi coordonaţi trebuie să fie rapidă şi eficientă. Nu voi admite nicio bâlbâială sau vreo întârziere deoarece acestea pot afecta în orice moment vieţile oamenilor. Vreau să aveţi o comunicare continuă cu cetăţenii pentru ca toţi cei interesaţi să aibă toate informaţiile necesare. Să ştie dacă un drum este închis sau dacă este vreo întârziere la trenuri. Sper ca situaţiile cu participanţi la trafic blocaţi de troiene să nu se întâmple dar dacă avem astfel de cazuri să interveniţi cu celeritate. Tot aşa cei care călătoresc cu trenul trebuie să aibă confortul necesar. Dacă veţi avea o situaţie neprevăzută sper că aţi luat toate măsurile pentru ca oamenii să nu stea blocaţi cu orele în vreo pustietate. Vă spun de pe acum ca să fie foarte clar: cine nu este în stare să îşi coordoneze oamenii şi resursele se va duce acasă. Fără excepţie", a afirmat Lucian Bode.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două avertizări Cod roşu de viscol, valabile din această seară şi până joi dimineaţa în opt judeţe, şi alte avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori viscolite ce vizează mare parte din ţară.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor