Bode, săgeți pe tema Schengen: România așteptă o singură decizie, pentru intrarea în două etape, aerian și terestru SURSE

Bode, săgeți pe tema Schengen: România așteptă o singură decizie, pentru intrarea în două etape, aerian și terestru SURSE

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat în ședința de partid că România așteaptă o singură decizie pentru Schengen, nu mai multe, astfel încât să fie prinsă prevederea și pentru frontierele aeriene, dar și cele pentru frontierele terestre, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Lucian Bode a transmis în ședința PNL ce așteptări are România privind Schengen Foto: Profimedia

Lucian Bode a afirmat în cadrul ședinței PNL că România îndeplinește toate condițiile de aderare la spațiul Schengen. „România acceptă această decizie : o singură decizie în 2 etape, adică aerian și terestru”, le-a transmis Bode, fost ministru de Interne, celor prezenți în sala, în condițiile în care România ar fi gata să accepte în primul rând primirea în ceea ce privește frontierele aeriene.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, secretarul general a declarat că solicitările Austriei se adresează Bulgariei, nu României: „Solicitările Austriei se adresează Bulgariei, nu României. România respectă toate acordurile europene (Dublin) și bilaterale în ceea ce privește returnarea migranților. Este o poveste că România este obligată să preia mai mulți migranți. Nu e valabil pentru țara noastră”, a completat Lucian Bode.

Poziția lui Nicolae Ciucă

Șeful Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat că decizia privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este așteptată la o ședință a Consiliului JAI, ce va avea loc la finalul anului. Însă, în ciuda schimbării tonului Austriei privind aderarea României la spațiul de liberă circulație, trebuie păstrată prudența.

„Salutăm declarațiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziției partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare. Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană”, a transmis premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Fostul premier a precizat că este o dinamică pe un ton mai potrivit, care trebuie însă să râmână în chenarul prudenței.

„Pentru că au apărut și în spațiul public românesc primele declarații, consider că o eventuală reușită este consecința conlucrării tuturor forțelor politice, a instituțiilor statului, în mod deosebit Președinție și Guvern, și în special activitatea profesionistă a ministerului de interne și a ministerului de externe. Până la posibila decizie în ceea ce privește Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Așteptăm să vedem și rezultatul votului olandez și rezultatele discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor”, a mai completat fostul premier.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat