Boeing amână pentru luna august primul zbor cu rol de testare a capsulei sale pentru astronauţi

Boeing amână pentru luna august primul zbor cu rol de testare a capsulei sale pentru astronauţi

Compania Boeing a amânat pentru luna august primul zbor cu rol de testare a capsulei sale Starliner, concepută pentru a transporta astronauţi americani la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), care fusese programat iniţial în aprilie, informează AFP.

NASA a anunţat marţi într-un comunicat această amânare, justificată printr-un calendar prea strâns al lansărilor programate în aprilie şi în mai de la baza Cape Canaveral din Florida.

Noua capsulă Starliner, care se află în faza finală de testare la sol, va fi lansată de o rachetă din gama Atlas 5 produsă de United Launch Alliance, un joint venture creat de Lockheed Martin şi Boeing.

Însă august 2019 reprezintă la rândul său "o dată de lucru ce rămâne să fie confirmată", a prevenit NASA în acelaşi comunicat.

Dacă acel test se va desfăşura conform planurilor, următorul zbor al noii capsule Starliner va avea trei astronauţi la bord - Nicole Mann şi Mike Finke de la NASA şi Chris Ferguson de la Boeing. Acest zbor test cu echipaj uman este prevăzut "spre sfârşitul anului" şi va avea o durată mai lungă, au precizat specialiştii de la NASA.

Starliner va fi unul dintre cele două vehicule spaţiale americane create cu rolul de a transporta astronauţi americani spre ISS. Cealaltă capsulă spaţială de acest tip este Dragon, dezvoltată de compania SpaceX.

SpaceX a înregistrat deja un anumit avans faţă de Boeing şi a reuşit în luna martie o misiune test de aproape o săptămână în spaţiu, în cadrul căreia capsula Dragon s-a conectat cu succes la ISS, înainte de a reveni în condiţii de siguranţă pe Terra.

Primul zbor cu echipaj uman la bordul capsulei Dragon este programat să aibă loc până la sfârşitul acestui an, calendarul acestei misiuni urmând să fie confirmat în săptămânile următoare, potrivit NASA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

4 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...