Bogații județelor, verificați de Fisc din toamnă

Bogații județelor, verificați de Fisc din toamnă

Eșantioane de câte 50 de persoane cu venituri mari care depăşesc "riscul minim" acceptat de administraţia fiscală vor fi selecate în fiecare județ și vor fi investigate suplimentar din această toamnă, informează MEDIAFAX.
În întreaga țară se vor stabili 2.000 de persoane cu averi mari care vor fi supuse verificărilor pentru a se determina dacă și-au declarat corect veniturile. Listele vor fi redactate de către compartimentele de verificare fiscală a persoanelor fizice din cadrul administraţiilor judeţene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale. În intervalul 1 iulie - 30 septembrie se vor stabili eșantioanele care vor intra în programul de îmbunătăţire a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi/venituri mari, iar după 1 octombruie vor începe efectiv verificările, pe baza datelor deținute sau obținute de Fisc.
Acest control este în fapt o extindere a celui inițiat la nivel central pe un eșantion de 300 de contribuabili persoane fizice care au intrat în Programul de îmbunătățire a conformării fiscale. În acest caz, în urma verificărilor au fost identificate 30 de persoane care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale, iar dintre acestea s-a stabilit verificarea suplimentară a 10 persoane.
Acţiunile de control sunt iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori, menționează MEDIAFAX.
Scopul acțiunii este de a se identifica veniturile nedeclarate și neimpozitate, constatându-se că patronii folosesc fel de fel de metode pentru a se sustrage de la impozitarea veniturilor realizate. Pentru stabilirea bazei impozabile organele fiscale vor folosi metode indirecte – metoda sursei și a cheltuirii fondurilor, a fluxurilor de trezorerie și a patrimoniului. Concret, se vor compara cheltuielile efectuate de o persoană fizică cu veniturile declarate în perioada verificată, orice cheltuială în exces, neacoperită de valoarea declarată a veniturilor, reprezentând venit impozabil nedeclarat; se vor analiza intrările și ieșirile de sume din conturile bancare și intrările-ieșirile de numerar pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestor mişcări cu sursele de venit şi utilizarea acestora; se va analiza creșterea, respectiv descreșterea patrimoniului persoanei care a declarat veniturile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

2 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?