Bolivia: Evo Morales reia conducerea partidului învingător în alegerile prezidenţiale

Bolivia: Evo Morales reia conducerea partidului învingător în alegerile prezidenţiale

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, care s-a întors din exil în urmă cu abia o săptămână, a anunţat marţi că a reluat conducerea marelui partid de stânga învingător în alegerile prezidenţiale, Mişcarea spre Socialism (MAS), condusă până acum de Luis Arce, devenit noul preşedinte al ţării, informează miercuri France Presse.

"Prin evaluarea rezultatelor alegerilor şi a altor chestiuni, am decis prin consens că din acest moment Evo va prelua preşedinţia Mişcării spre Socialism", a anunţat însuşi Evo Morales într-o conferinţă de presă în oraşul Cochabamba, fieful său electoral din centrul ţării.

El a anunţat de asemenea că a convocat o reuniune a MAS pe 21 noiembrie pentru a discuta despre candidaţii la alegerile departamentale şi municipale din martie viitor.

MAS, un partid pe care el l-a creat în 1997 înainte de a fi ales preşedinte al ţării din 2006 până în 2019, a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur desfăşurat la 18 octombrie. Până atunci, formaţiunea a fost prezidată de Luis Arce, fost ministru al economiei în guvernele lui Evo Morales care, din Argentina unde s-a refugiat, şi-a condus campania electorală.

La scrutinul din octombrie 2019, Evo Morales s-a proclamat câştigător al alegerilor prezidenţiale pentru un al patrulea mandat, dar opoziţia a acuzat fraude. După săptămâni de proteste, el a demisionat şi a fugit din Bolivia, abandonat de poliţie şi armată. Un guvern interimar a fost instalat în aşteptarea noilor alegeri câştigate de MAS.

De la întoarcerea sa triumfătoare pe pământul natal săptămâna trecută, aclamat de mii de persoane de-a lungul traseului de 1.200 km dintre graniţa argentiniană şi fieful său Cochabamba, Evo Morales este excesiv de activ în afacerile politice ale ţării.

Instalat într-o comunitate de cultivatori de coca din provincia Chapare, fostul preşedinte a asigurat în ultimele zile că el coordonează afacerile statului cu preşedintele Luis Arce.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...